Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Let lietadlom so zdravotnými ťažkosťami. Aké sú riziká?

Let lietadlom so zdravotnými ťažkosťami. Aké sú riziká?

Cestovanie lietadlom je dnes už bežné a dostupné pre každého. Preto sa počet cestujúcich neustále zvyšuje a do lietadla nastupujú aj ľudia so zdravotnými ťažkosťami. Je to však vždy bezpečné? Kto nemôže cestovať lietadlom, aké sú riziká lietania pri rôznych ochoreniach alebo po operácii a kedy môže byť lietanie skutočne rizikové?

Zdravotné ťažkosti a let lietadlom

Nižšie sa pozrieme na časté zdravotné ťažkosti, ktorými trpia mnohí pacienti a povieme si, či je let s takýmito problémami bezpečný. Čo by mali pacienti urobiť, aby cestovali bez ohrozenia svojho zdravia?

 

 Let lietadlom so zdravotnými ťažkosťami

Kŕčové žily a let lietadlom

Trpíte kŕčovými žilami? Ak je váš stav vážny, mali by ste byť obozretný. Hrozí totiž vznik trombózy, a to najmä počas dlhých letov. Vtedy vzniká riziko trombózy aj u zdravých pacientov. U ľudí s kŕčovými žilami sa však výrazne zvyšuje. Čo by ste teda mali robiť? Počas letu majte určite špeciálne pančuchy, určené pre pacientov s kŕčovými žilami. Pred samotným letom sa odporúča užiť rozdrvený acylpyrín alebo aspirín, ktorý môže mierne rozriediť krv. V pravidelných intervaloch vstaňte a poprechádzajte sa po lietadle.

 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov proti opuchom nôh, zápalom a kŕčovým žilám

Pozrieť ponuku

Epilepsia a lietanie

Epileptici lietať môžu. Ak je však stupeň ochorenia veľmi vážny, lietať sa neodporúča. Rovnako aj v prípade, že ste mali 24 hodín pred letom epileptický záchvat. Pri pravidelnom užívaní liekov je však pre epileptikov lietanie pomerne bezpečné. Samozrejme, napriek všetkému môže dôjsť k záchvatu. Je teda vhodné upozorniť vopred letušky, že trpíte týmto ochorením.

Lietanie po operácii

Ľudia si často kladú otázku, či je vhodné lietanie po operácii a za aký čas budú môcť letieť. O tom, či je pre organizmus pacientov po operácii takáto forma dopravy vhodná, rozhodne lekár. Ak teda plánujete let lietadlom a ste po operácii, určite sa poraďte so svojim lekárom.

 

 Bezpečné lietanie po operácii

Vertigo a lietanie

Lietanie s vertigom môže byť rizikové kvôli nevoľnosti, závratom, dezorientácii, úzkosti, panike, či rizikám pádov. Čo by teda mal cestujúci urobiť? Určite v prvom rade dodržiavať užívanie predpísaných liekov. Mal by zostať hydratovaný a vyhnúť sa alkoholu a kofeínu. O probléme je vhodné informovať personál na palube lietadla. (1)

 

PREČÍTAJTE SI:

Stav, pri ktorom strácate pôdu pod nohami. Čo je to vertigo?

Prečítať

Aneuryzma a lietanie

Aneuryzma je abnormálne vydutie cievy, pri ktorom hrozí prasknutie a vnútorné vykrvácanie. Aneuryzma môže vzniknúť kdekoľvek v tele, ale najčastejšie je to aorta, mozog, slezina alebo črevo. Vysoká nadmorská výška a zmeny tlaku v kabíne lietadla počas stúpania a klesania môžu zvyšovať riziko prasknutia aneuryzmy. Žiadna štúdia to však zatiaľ nepreukázala. (2)

 

 Lietanie a vertigo

Kto nemôže letieť lietadlom

Aj keď to býva veľmi individuálne a je potrebné poradiť sa so svojim lekárom, väčšina leteckých spoločností odmieta prepravovať týchto pacientov, resp. môže si od týchto ľudí vyžiadať lekársky súhlas:

  • S vážnymi ochoreniami srdca a pľúc, najmä po úrazoch dýchacieho a kardiovaskulárneho ústrojenstva
  • Ženy vo vysokom štádiu tehotenstva
  • Pacientov s čerstvou zlomeninou, keďže tlak v lietadle môže spôsobiť opuch
  • Ľudí s akútnym zápalom nosohltanu a vedľajších nosových dutín
  • Ľudí s vážnymi duševnými chorobami
  • Pacientov s infekčnými chorobami
  • Deti so zápalom stredného ucha

A čo lietanie a vysoký tlak? Pacientom sa odporúča, aby leteli len s povolením lekára, dbali na pravidelné užívanie liekov a pred plánovanou cestou udržiavali tlak v stabilných hodnotách.

 

 Kompletná ponuka produktov na srdce a cievy