Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Letné riziká, ktoré na vás striehnu

Letné riziká, ktoré na vás striehnu

 ,,Leto je už tu a preto by ste si mali prečítať zopár rád, na ktoré by ste nemali určite zabudnúť.,,

Správna hygiena

Vo vašej batožine by rozhodne nemali chýbať špeciálne hygienické prípravky určené na intímnu hygienu ženy – ako sú napríklad gély alebo peny. Okrem udržiavania rovnováhy vaginálneho prostredia upokojujú aj poranenú a popraskanú pokožku po holení intímnych partií.

Medzi hygienické potreby si nezabudnite pribaliť vaginálne čapíky, ktoré chránia pred škodlivými baktériami a infekciami a udržujú prirodzenú biologickú rovnováhu v pošve. Počas menštruácie slúžia na podporu zdravej pošvy a poskytujú taktiež dokonalú hygienickú ochranu. Tampóny môžete používať nielen v prípade, že máte narušenú vaginálnu mikroflóru, ale aj v rámci prevencie.

Množstvo žien má v lete problémy s vaginálnou mykózou, a to nezriedka aj tie, ktoré v inom období roka vôbec netrápi. Vysoké riziko predstavuje napríklad kúpanie v bazénoch, a to nie len verejných, ale i v domácom, ktorý udržiavate dokonale čistý. Väčšina žien, a nie len tých, si myslí, že mykóza v bazéne „striehne“ na nič netušiacu ženu a pri kúpaní ju nakazí. To však nie je pravda! Kvasinková infekcia hrozí aj vtedy, keď ste v bazéne jediná alebo ste po jeho dôkladnom vyčistení prvá, ktorá sa v ňom kúpe. Mykózu totiž nespôsobuje to, že je bazén špinavý alebo v ňom niekto infekciu „zanechal“, naopak – riziko spôsobuje práve jeho čistota, dezinfekcia, množstvo chlóru. Tie sa totiž pri kúpaní dostanú do pošvy a tam zabijú prirodzenú mikroflóru, ktorá telo chráni pred škodlivými baktériami a kvasinkami. A tak ako chlórovaná voda dráždi a vysušuje pokožku celého tela, rovnako pôsobí aj na sliznicu pošvy, čím tiež podporuje vznik mykózy.

Keďže mykóza sa väčšinou nemusí prejaviť okamžite, žena môže nevedomky nakaziť aj svojho sexuálneho partnera a ak sa potom lieči len ona, muž ju môže opätovne nakaziť a tak dookola - ,, jojo efekt ,, . Preto sa v podobných prípadoch odporúča preliečiť oboch partnerov.

Dobrá rada : Mykóze v lete môžete predchádzať nosením vzdušného oblečenia, bavlnenej spodnej bielizne, ale aj správnou hygienou.

Mokré plavky

Kúpeľ v osviežujúcej, chladnej vode je počas horúcich letných dní tak príjemný a povzbudivý! Dokážeme v ňom tak pobudnúť aj celé hodiny, ale to však prináša aj isté riziká. Pri dlhodobejšom ochladení dolnej časti tela, alebo keď si po vykúpaní ihneď nevymeníme mokré plavky za suché, môže dôjsť k prechladnutiu, baktérie sa tak jednoduchšie môžu dostať močovou rúrou do močového mechúra a spôsobiť infekciu. Výsledkom sú veľmi nepríjemné ťažkosti ako napríklad rezanie a pálenie pri močení. Ženy toto ochorenie postihuje častejšie ako mužov lebo ich močová rúra je kratšia. Pri náchylnosti na zápaly močového mechúra sa odporúčajú špeciálne urologické čaje a extrakty z brusníc, ktoré môžu byť nápomocne v zabránení množenia baktérií.

Pri akútnej infekcii močového mechúra môže byť nápomocný koncentrovaný extrakt z brusníc. Pri pretrvávaní ťažkostí je vhodné vyhľadať lekára. Ten odoberie vzorku moču na bakteriologické vyšetrenie a pri náleze baktérií ordinuje antibiotiká alebo chemoterapeutiká.

Prajeme Vám zdravé, slnečné a hlavne bezpečné leto plné nezabudnuteľných zážitkov.