Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Minerály - strana 8 z 19

Minerálne látky a stopové prvky sú pre zdravý organizmus nevyhnutné. Sú totiž účastné na mnohých biochemických reakciách v našom tele, podieľajú sa na tvorbe kostí a zubov, sú zodpovedné za správne fungovanie psychicky, či imunitného systému. Čítať ďalej.

Zobraziť viac
Filter
Kolekcie
Filtrovať podľa ceny
-

Najpredávanejšie produkty

Zobrazených 24 z 433 produktov

Filter

Je dôležité vedieť, že telo si mnohé z nich nedokáže samo vytvoriť. Je preto „odkázané“ na ich prísun zvonku, teda zo stravy alebo vo forme výživových doplnkov.

Najdôležitejšie minerály a stopové prvky

Aký je medzi nimi vlastne rozdiel? Stopové prvky sú taktiež minerály. Oboje teda patrí do jednej skupiny, a to do skupiny minerálov. Rozdiel je len v tom, že kým minerálov naše telo potrebuje viac, stopových prvkov mu postačuje menej. Ktoré sú teda najdôležitejšie minerálne látky a stopové prvky? V tele by nemali chýbať tieto:

  1. Minerály – horčík (magnesium), draslík, vápnik sodík, chlór, fosfor a ďalšie
  2. Stopové prvky – zinok, mangán (mg), selén, jód, železo, fluór, chróm, meď, kremík a iné.

Stopové prvky a minerály v strave

Nachádzajú sa minerály a stopové prvky v potravinách? Samozrejme, že áno. Nie vždy je však možné doplniť ich len zo stravy. Aby ste však dodali svojmu telu všetko, čo potrebuje, mali by ste konzumovať najmä listovú zeleninu, syry a mliečne výrobky, ovocie, morské plody, obilniny, ryby, mäso, vajcia, strukoviny, zemiaky a obilniny.

Minerály

Ak to nie je možné alebo pri zvýšenej potrebe minerálov a stopových prvkov, je vhodné sa spoľahnúť na kvalitné výživové doplnky vo forme tabliet. Vybrať si môžete konkrétnu minerálnu látku, prípadne komplexné výživové doplnky, ktoré obsahujú kombináciu minerálov a výživných látok.

Čo ak minerálne látky v tele chýbajú?

Čo sa stane, ak minerálne látky a stopové prvky v tele chýbajú? Ich nedostatok môže spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti, ako napríklad:

  • Zvýšený cholesterol
  • Anémia a chudokrvnosť
  • Srdcové problémy
  • Poruchy imunity
  • Kŕče a ochabnutosť svalov
  • Únava a psychické ťažkosti
  • Pomalé hojenie rán
  • Osteoporóza a iné ochorenia kostí a kĺbov

Napríklad ak vám chýba magnézium, prejaví sa to vo forme zvýšenej únavy a nervozity. Vtedy je vhodné kombinovať horčík a vitamín B6. Vápnik zas napomáha zdravým kostiam. Nedostatok jódu spôsobuje ochorenia štítnej žľazy.

Zdravotné problémy vznikajú v závislosti od toho, aké stopové prvky, vitamíny a minerály vám v tele chýbajú. No tieto zdravotné problémy patria k najbežnejším pri ich nedostatku. Vyvarujte sa im a pravidelne dopĺňajte potrebné stopové prvky a minerály. Telu zabezpečte aj dostatok vitamínov, ktoré sú taktiež veľmi dôležité. Zvoliť si môžete vhodný výživový doplnok, ktorý v sebe kombinuje nielen minerály, ale aj potrebné vitamíny.

Sprievodca minerálmi a stopovými prvkami