Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zápal slepého čreva je nebezpečný! Ako vzniká a čo hrozí?

Zápal slepého čreva je nebezpečný! Ako vzniká a čo hrozí?

Viete, že neliečený zápal slepého čreva môže viesť k úmrtiu? Preto by ste toto ochorenie nemali podceňovať. Kde je slepé črevo, čo je zápal slepého čreva a aká je liečba?

Čo je slepé črevo

Slepé črevo je orgán, ktorý sa považuje za akýsi sklad baktérií v ľudskom tele. Spája časť tenkého čreva s hrubým črevom. Kde má slepé črevo umiestnenie? Nachádza sa v pravej bedrovej jame, čiže v pravej dolnej časti brucha. Na jeho konci sa nachádza výbežok zvaný apendix, ktorý môže mať až 20 cm. Aké sú funkcie slepého čreva v organizme?

Zápal slepého čreva - apendix

  • Podieľa sa na znovuobnovení črevnej flóry v tráviacom trakte
  • Štúdie preukázali, že zmierňuje riziko zápalu hrubého čreva
  • Pomáha pri odstraňovaní odpadových látok v tráviacom trakte
  • Reguluje vniknuté mikroorganizmy

VEDELI STE ŽE:

„Kedysi bolo slepé črevo považované za zbytočný orgán, bez akejkoľvek funkcie?“

Viete, na ktorej strane je slepé črevo? Môže byť pre vás prekvapením, že u niektorých ľudí sa nachádza na ľavej strane a u niektorých zas nemusí existovať vôbec. Je to však výnimočné.

Apendicitída – zápal slepého čreva

Apendicitída, ľudovo nazýva zápal slepého čreva alebo podráždené slepé črevo, postihuje najčastejšie detí a mladistvých. Objaviť sa však môže u ľudí v akomkoľvek veku. Ide o náhlu brušnú príhodu s akútnym postupom.

Kde bolí slepé črevo? Bolesť sa najprv objaví v strede brucha, neskôr sa lokalizuje na pravej dolnej strane. Je veľmi silná a tupá. Aké má zapálené slepé črevo príznaky okrem bolesti?

  • Zvýšená teplota
  • Zvracanie
  • Malátnosť
  • Brucho citlivé na dotyk
  • Strata chuti do jedla
  • Zrýchlený pulz

V takomto prípade sa jedná o akútny zápal slepého čreva, ktorý si vyžaduje operačný zákrok – odstránenie slepého čreva (apendektómia). Ak by totiž slepé črevo prasklo, hnis by sa mohol vyliať do podbrušnice, čo môže viesť až k úmrtiu.

Slepé črevo - operácia, apendoktómia

Kedysi sa akútny zápal čreva riešil aj konzervatívne, bez chirurgického zákroku. Takto preliečený zápal slepého čreva však môže viesť k chronickému zápalu, tvorbe zrastov a dokonca aj k neplodnosti u žien.

Pozor! Apendicitída môže mať podobné príznaky ako zápal tenkého čreva, rakovina hrubého čreva, Cronova choroba, zápal žlčníka a pankreasu, či obličková kolika.

Príčiny a prevencia zápalu slepého čreva

Ako vlastne zápal slepého čreva vzniká? Častou príčinou sú nesprávne stravovacie návyky a nedostatok vlákniny v strave. K upchatiu slepého čreva môže dôjsť aj kvôli parazitom, cudziemu predmetu (ktorý prehltnete napr. so stravou), či stolicou. Takéto upchatie čreva neskôr spôsobí apendicitídu.

Ako ukľudniť slepé črevo a je to vôbec možné? Jednoznačne najlepšia je prevencia akéhokoľvek zápalu. Dávajte si teda pozor na to, ako sa stravujete. Zaraďte do jedálnička dostatok vlákniny, prípadne pridajte vhodné doplnky výživy na podporu trávenia a detoxikáciu organizmu. Vhodné sú aj bylinné čaje na trávenie.

Pokiaľ ide o liečbu, tú zverte jednoznačne do rúk lekára a pri akútnom zápale ho okamžite kontaktujte.

Kompeltná ponuka doplnkov výživy na trávenie a detox