Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zápal očných spojiviek. Čo ho spôsobuje a ako ho liečiť?

Zápal očných spojiviek. Čo ho spôsobuje a ako ho liečiť?

Zápal očných spojiviek u detí, ale aj u dospelých, dokáže poriadne potrápiť. Začervenané a bolestivé oči, svrbenie, či hustý výtok z oka, sú len niektoré jeho príznaky. Aké ešte má zápal oka príznaky a čo na zápal očných spojiviek?

Čo je zápal očných spojiviek

Zápal očných spojiviek, odborne konjunktivitída, je zápal priehľadného tkaniva, ktoré pokrýva celý povrch oka a vnútornú časť očných viečok. Takýto zápal oka môže postihnúť jedno alebo obidve oči a má viacero príčin. Mimoriadne častý je zápal oka u detí. Keďže môže byť infekčný, ľahko sa prenáša v domácnosti alebo kolektíve.

Príčiny zápalu

Príčinou zápalu oka môže byť mechanické podráždenie, ale aj infekcia. Toto sú najčastejšie príčiny zápalu oka:

 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na podráždené oči

Pozrieť ponuku

  1. Vírusová infekcia – mimoriadne infekčný zápal očných spojiviek, ktorý sa šíri v kolektíve. Aké má vírusový zápal očných spojiviek príznaky? Začervenanie, slzenie, citlivosť na svetlo a priehľadný výtok z oka. Sprievodným javom môžu byť zväčšené lymfatické uzliny. Liečba tohto zápalu môže trvať až 3 týždne.
  2. Bakteriálna infekcia – pri tomto zápale sa vyskytuje hustý biely alebo žltý hnisavý výtok. Často sa postihnutý ráno zobudí so zalepenými viečkami. Bežné je začervenanie oka, opuch viečka a slzenie oka. Lieči sa cca týždeň.
  3. Alergia – ide o sezónny zápal očných spojiviek, ktorý sa vyskytuje pri alergii. Oči sú červené a opuchnuté, svrbia a slzia.
  4. Podráždenie oka – zápal očných spojiviek je spôsobený prítomnosťou cudzieho telesa v oku, pôsobením chemikálie a dokonca aj šampónu a inej kozmetiky. Sem patrí aj tzv. zápal oka – prievan v oku.
  5. Alergická reakcia na šošovky – oči sú začervenané a dokonca sa môžu objaviť aj vyrážky na viečku (1).  

 

VEDELI STE ŽE:

„Vírusový zápal očných spojiviek je najčastejší? (2)

Aká dlhá je pre zápal očných spojiviek inkubačná doba? Pri vírusovom zápale až 2 týždne, pri bakteriálnom asi 3 dni. Je zápal oka jačmeň? V tomto prípade ide o zápal mazovej žľazy oka, spôsobený bakteriálnou infekciou.

Zápal očných spojiviek – liečba

Existujú na zápal očných spojiviek lieky? Aká najefektívnejšia je na zápal oka liečba? Líši sa v závislosti od toho, aký typ zápalu oka máte.

 

 Zápal očných spojiviek. Čo ho spôsobuje a ako ho liečiť
  • Pri bakteriálnom zápale. Je potrebná návšteva lekára, ktorý môže predpísať antibiotické kvapky alebo masť do oka.
  • Pri vírusovom zápale. Aplikujú sa očné kvapky a masti bez obsahu antibiotík.
  • Pri alergickom zápale. Vhodné sú antihistaminiká. Na upokojenie zápalu oka sú určené voľne dostupné očné kvapky a masti.

Antibiotické kvapky a masti sú teda viazané na predpis. Pri vírusovom a alergickom zápale, prípadne zápale z podráždenia, aplikujte voľnopredajné liečivá.

Zápal očných spojiviek – kvapky: pri pálení alebo pocite suchých očí sú vynikajúce zvlhčujúce kvapky ako Arufil alebo EvoTears. Pri alergiách voľte napr. kvapky Ocutein Allergo. Na vírusové zápaly použite kvapky Ophthalmo Septonex.

Masti a gély – vyskúšajte očný ukľudňujúci gél Altermed, očný gél Vidisic, masť ParinPos alebo Opthalmo Septonex a iné.

 

 Zápal očných spojiviek. Čo ho spôsobuje a ako ho liečiť

Zápal očných spojiviek u detí – liečba

Liečba zápalu oka u detí je rovnaká ako u dospelých. Pri bakteriálnom zápale môže lekár predpísať antibiotiká, pri ostatných zápaloch odporučí vhodné masti alebo kvapky. Dôležité je, aby si deti nesiahali do očí. Zvýšte hygienu rúk a pri alergickom zápale obmedzte kontakt dieťaťa s alergénom.

Ďalšie rady pri zápale očných spojiviek

  • Čistenie oka – chladnou vodou jemne vymývajte z postihnutého oka výtok.
  • Teplý obklad na oko – kúsok látky, namočenej v teplej vode, si priložte na pár minút na oko. Pomôže pri výtokoch z oka.
  • Studený obklad – pri alergiách zmierni začervenanie a opuch.
  • Žiadny mejkap – pri zápale očí ho určite nepoužívajte.
  • Bylinky – na oči je vynikajúca očianka lekárska, ale aj harmanček.

 

 Kompletná ponuka produktov na oči
Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡