Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Význam užívania probiotík pre psy, mačky a hospodárske zvieratá

Význam užívania probiotík pre psy, mačky a hospodárske zvieratá

Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravej črevnej mikroflóry.

Pre zvieratá, najmä počas jesenného a zimného obdobia, sú probiotiká dôležité pre podporu trávenia, imunitného systému a celkovej vitality.

Zmeny počasia a s tým spojené stresory môžu viesť k oslabeniu imunitného systému zvierat, a preto je vhodné pridať probiotiká do ich výživy ako preventívne opatrenie.

Vplyv sezónnych zmien na tráviaci trakt a imunitu

Jesenné a zimné mesiace predstavujú obdobie, keď sú zvieratá vystavené viacerým rizikovým faktorom, ako sú nižšie teploty, vlhkosť a menej pohybu.

Tieto zmeny môžu negatívne ovplyvniť črevnú mikroflóru a viesť k tráviacim problémom, napríklad k hnačkám, alebo zápche.

Črevná mikroflóra priamo ovplyvňuje imunitný systém, pretože až 70 % imunitných buniek sa nachádza v črevách.

Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi prospešnými a patogénnymi baktériami, čo je kľúčové pre prevenciu infekcií a zápalových ochorení.

Užívanie probiotík zlepšuje absorpciu živín z potravy, čo je obzvlášť dôležité počas zimných mesiacov, keď môže byť príjem výživných látok obmedzený.

NÁŠ TIP:

Probiotiká pre psy nájdete v našej širokej ponuke

Pozrieť ponuku

Probiotiká pre psy a mačky

U psov a mačiek je užívanie probiotík dôležité nielen pri tráviacich problémoch, ale aj pri stresových situáciách, ako sú cestovanie, zmeny v domácom prostredí, alebo počas veterinárnych zákrokov.

V jesennom a zimnom období sú domáce zvieratá častejšie vystavené chladu, ktorý môže oslabiť ich imunitu, čím sa zvyšuje riziko vzniku infekcií dýchacích ciest a kožných problémov.

Pridanie probiotík do stravy môže pomôcť znížiť výskyt týchto problémov a podporiť celkovú pohodu.

Štúdie ukázali, že probiotiká môžu zmierniť symptómy alergií u psov, podporiť zdravie kože a znížiť riziko vzniku gastrointestinálnych ochorení.

U mačiek môžu pomôcť zvládnuť zápalové ochorenia čriev a zlepšiť stav pri chronických tráviacich problémoch.

Význam probiotík pre hospodárske zvieratá

U hospodárskych zvierat, ako sú dobytok, ošípané a hydina, je užívanie probiotík obzvlášť dôležité z hľadiska produktivity a zdravia.

V období chladného počasia sa zvyšuje riziko respiračných ochorení a zníženého príjmu potravy.

Užívanie probiotík môže pomôcť udržiavať optimálnu črevnú mikroflóru, čo podporuje lepšie trávenie a využitie živín.

Probiotiká môžu zlepšiť prírastok hmotnosti, zlepšiť kvalitu mlieka u dojníc a podporiť rast svalovej hmoty u výkrmových zvierat.

Okrem toho, správna črevná mikroflóra pomáha znižovať výskyt infekčných ochorení, ktoré môžu mať negatívny dopad na ekonomiku chovu.

 

 

Odporúčania pre podávanie probiotík

Výber probiotík by mal zohľadňovať druh a konkrétne potreby zvieraťa.

  • U psov a mačiek sa zvyčajne používajú špecifické kmeňové probiotiká, ktoré sú šité na mieru pre ich tráviaci trakt.
  • U hospodárskych zvierat sa používajú probiotiká v kombinácii s prebiotikami (tzv. synbiotiká), ktoré podporujú rast prospešných baktérií.

Dávkovanie probiotík závisí od hmotnosti zvieraťa a závažnosti problému. Je dôležité podávať ich pravidelne, ideálne denne, aby sa dosiahli dlhodobé výsledky.

Podávanie probiotík je obzvlášť vhodné pred alebo počas stresových situácií, ako je odstavenie mláďat, transport alebo zmena krmiva.

Probiotiká zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii a liečbe zdravotných problémov u zvierat, najmä počas jesenného a zimného obdobia.

Pravidelné užívanie probiotík môže zlepšiť trávenie, podporiť imunitný systém a zvýšiť odolnosť voči infekciám.

Ich implementácia do výživového plánu pre psy, mačky a hospodárske zvieratá predstavuje jednoduchý a účinný spôsob, ako zabezpečiť zdravie a pohodu zvierat počas chladných mesiacov.

 

Radoslav Klajber

Radoslav Klajber
Volám sa Rado a už od detstva ma veľmi lákala príroda, zvieratá a rastliny. Svoje hobby som zameriaval hlavne na chov zvierat a pestovanie rastlín. Nakoľko som veľký puntičkár, tak pred tým ako som si zadovážil nejaké zviera som si vždy naštudoval hromady odbornej literatúry, aby som náhodou niečo pri chove nepokazil..
Viac o mne ➡