Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ústne sprchy – skúsenosti, recenzie a výhody ich používania

Ústne sprchy – skúsenosti, recenzie a výhody ich používania

Starostlivosť o zuby patrí u väčšiny ľudí ku každodennej rutine. Koniec koncov, zdravý chrup je enormne dôležitý pre celkové zdravie človeka. Rituál umývania zubov je pre mnohých „povinnou jazdou“ a zubná kefka či zubné nite sú v praxi úplne bežnou výbavou. Efektívnejšie čistenie medzizubných priestorov a odstraňovanie zubného povlaku vám však dokáže spoľahlivo zabezpečiť aj ústna sprcha. Ako toto zariadenie funguje a aké výhody má používanie ústnej sprchy?

Čo je to ústna sprcha?

Ústna sprcha je zariadenie, ktoré využíva tlak prúdu vody na odstraňovanie zubného povlaku, čistenie medzizubných priestorov, masáž ďasien či čistenie jazyka. Existuje viacero druhov ústnych spŕch, ktoré využívajú odlišné technológie, majú rôzne funkcie, ale aj iné technické parametre. Prúd vody je u väčšiny modelov možné regulovať a je teda možné prispôsobiť čistenie chrupu tak, aby bolo používateľovi, čo najviac príjemné. Používanie ústnej sprchy je veľmi jednoduché a proces čistenia priestorov medzi zubami je omnoho rýchlejší. Používanie ústnej sprchy je vhodné aj pre deti od 6 rokov. Či ide o deti alebo dospelých, dôležité je prispôsobiť tlak vody, aby nedošlo k zbytočnému poraneniu ďasien.

Výhody ústnej sprchy

Ústna sprcha je podobne ako elektrická zubná kefka, dentálna niť alebo kefka na medzizubné priestory, určená na pravidelnú starostlivosť o chrup. Vhodná je primárne pre ľudí, ktorí si potrpia na precíznu zubnú hygienu. Aké sú možnosti využitia ústnej sprchy a aké výhody pri starostlivosti o zuby prináša?

  • Rýchlejší proces čistenia medzizubných priestorov
  • Narúšanie zubného povlaku na povrchu zubnej skloviny
  • Masáž ďasien – prevencia pred vznikom zápalov ďasien a paradontózy
  • Čistenie jazyka
  • Vhodné na používanie aj v prípade nosenia zubného strojčeka, zubných implantátov alebo koruniek
  • Vysoký komfort používania oproti dentálnej niti alebo kefke na medzizubné priestory
  • Potenciálna možnosť úspory financií pri návšteve zubára alebo dentálneho hygienika

ustne sprchy 2

Druhy ústnych spŕch

Ak sa rozhodujete pre kúpu ústnej sprchy, vedzte, že na trhu je k dispozícii nielen viacero výrobcov, ale tiež existujú rôzne druhy ústnych spŕch. Odlišujú sa konštrukciou, dizajnom, funkciami a tiež technológiami, ktoré využívajú. Okrem typov uvedených nižšie predstavujú samostatnú kategóriu aj ústne centrá.

Ústna sprcha na vodovodný kohútik – cenovo najdostupnejší typ ústnej sprchy, ktorý sa pripevňuje redukciou s filtrom priamo na výpust vodovodnej batérie. Tlak vody v sprche tak viete regulovať tým, ako silno pustíte vodu z kohútika. Oproti akumulátorovým a stolným ústnym sprchám je výkon relatívne slabý, no v mnohých prípadoch dostačujúci hlavne pre čistenie medzizubných priestorov.

Stolné ústne sprchy – disponujú samostatnou základňou s nádržou na vodu a následne časťou s tryskou – hlavicou, ktorá je pripojená k základni. Ich najväčšou výhodou je práve objem vody v nádržke, vysoký tlak a presná regulácia. Spravidla disponujú aj príslušenstvom a špeciálnymi tryskami, ktoré sú určené na kompletnú dentálnu hygienu. Majú viaceré režimy čistenia. Dostupné sú na trhu sieťové i akumulátorové modely.

Akumulátorové ústne sprchy – označujú sa aj ako cestovné ústne sprchy. Ich výhodou je hlavne kompaktnosť a fakt, že sú napájané nabíjateľným akumulátorom. Nádržka na vodu je integrovaná v tele prístroja. Jej objem je tak násobne menší ako v prípade stolových modelov so základňou. Majú však tiež rôzne funkcie i režimy čistenia.

ustne sprchy 3

Dôležité parametre pri výbere

Vzhľadom na to, že existuje viacero druhov ústnych spŕch, parametre sa pri jednotlivých typoch líšia. Pri výbere však rozhodne netreba podceniť niektoré parametre, ktoré sú pre efektívne používanie i komfort používateľa veľmi dôležité. Do veľkej miery rozhodujú aj preferencie samotného používateľa, preto je tiež vhodné sa pri výbere riadiť tým, čo daný spotrebiteľ očakáva.

  • Typ napájania – sieť, akumulátor, batérie
  • Objem nádržky na vodu – akumulátorové, resp. cestovné ústne sprchy majú objem nádoby priemerne 100 až 200 ml. Takýto objem vystačí približne na 30 až 45 sekúnd umývania. Stolové modely disponujú nádobami s objemom 400 až 1 000 ml. Doba čistenia sa tak pohybuje na úrovni 60 až 180 sekúnd. V praxi si kvalitné čistenie medzizubných priestorov vyžaduje minimálne 60 sekúnd (pozn. závisí aj od zvoleného tlaku vody).
  • Čistiaci tlak – pri ústnych sprchách na vodovodnú batériu sa tlak pohybuje v rozmedzí 40 – 75 PSI. Primárne silu tlaku ovplyvňuje spôsob napájania. Pri akumulátorových či sieťových modeloch sa hodnoty čistiaceho tlaku pohybujú v rozmedzí 10 až 130 PSI.
  • Regulácia prúdu vody – dôležité je, aby bolo možné tlak vody regulovať, pretože pri starostlivosti o chrup nevyhovuje každému rovnako silný prúd vody. K dispozícii by preto mali byť rôzne stupne intenzity prúdu. Základom by mali byť aspoň 3 úrovne, lepšie ústne sprchy majú 5 až 12 režimov.
  • Nastavenie typu prúdu vody – na ústnych sprchách je možné si prostredníctvom trysiek nastaviť charakter prúdu vody – pulzný, voda s mikrobublinkami alebo špirálový prúd. Každý prúd je možné využívať na rôzne druhy dentálnej hygieny.
  • Vodotesnosť – konštrukcia každej ústnej sprchy by mala byť vodotesná, aby nedošlo k poškodeniu elektronických častí.
  • Príslušenstvo – už v základe lepšie ústne sprchy disponujú viacerými tryskami, ktoré umožňujú realizovať komplexnú starostlivosť o chrup – štandardná tryska, tryska na čistenie jazyka, tryska na čistenie ďasien, ortodonická tryska a ďalšie.

ustne sprchy 4

Cena ústnej sprchy

Kvalitné ústne sprchy nie sú najlacnejším vybavením. Na druhej strane ide o dlhodobejšiu investíciu a nie je nutné neustále nakupovať spotrebný materiál v podobe dentálnych nití alebo medzizubných kefiek.

Lacné ústne sprchy sú v cenovej relácii 15 až 30 eur sú práve modely určené na pripojenie k vodovodnej batérii. Tie sú medzi spotrebiteľmi menej obľúbené. Sú však kompaktné a praktické. V cenovej triede 30 až 100 eur už zoženiete akumulátorové ústne sprchy i stolové modely. Ich výhodou je, že majú vyšší výkon, viacero režimov čistenia a pri stolových modeloch je výhodou aj objem vody v samostatnej nádobke. Viacero výrobcov poteší aj praktickým príslušenstvom a viacerými náhradnými hlavicami.