Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Trichobezoáre: Skrytý problém v mačacom žalúdku

Trichobezoáre: Skrytý problém v mačacom žalúdku

Trichobezoáre sú častým problémom s ktorým sa stretávajú majitelia mačiek po celom svete.

Hoci sa na prvý pohľad môžu zdať neškodné, tieto hrudky chlpov, ktoré sa hromadia v tráviacom trakte mačky, môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, ak sa im nevenuje dostatočná pozornosť.

Tento článok sa podrobne zaoberá problematikou trichobezoárov, ich príčinami, prejavmi a prevenciou.

Čo sú trichobezoáre?

Trichobezoáre sú guľôčky chlpov, ktoré sa tvoria v žalúdku, alebo tenkom čreve mačky.

Tieto hrudky vznikajú v dôsledku prirodzeného správania mačiek – starostlivého čistenia srsti jazykom.

Mačky majú na jazyku špeciálne papily (hrbolčeky) v tvare háčikov, ktoré zachytávajú odumreté chlpy zo srsti.

Väčšina chlpov prechádza cez tráviaci trakt bez problémov a vylúči sa so stolicou. Avšak niektoré chlpy sa môžu v žalúdku, alebo čreve zachytiť a postupne vytvoriť trichobezoár.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete aj produkty proti trichobezoárom u mačiek

Pozrieť ponuku

Príčiny tvorby trichobezoárov

Tvorba trichobezoárov je prirodzenou súčasťou života každej mačky, avšak niektoré faktory môžu tento proces výrazne zintenzívniť:

  • Dlhá srsť: Mačky s dlhšou srsťou, ako napríklad perské alebo mainské mývalie mačky, sú náchylnejšie na tvorbu trichobezoárov, pretože ich srsť sa viac zamotáva a odumreté chlpy sa v tráviacom trakte hromadia rýchlejšie.
  • Intenzívne čistenie: Niektoré mačky majú tendenciu čistiť sa viac než je bežné, najmä v stresových situáciách alebo pri kožných ochoreniach, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku trichobezoárov.
  • Nedostatok vlákniny: Strava s nízkym obsahom vlákniny môže spomaliť pohyb tráviaceho traktu a znížiť schopnosť mačky vylúčiť chlpy prirodzene.
  • Zdravotné problémy: Kožné ochorenia, alergie alebo parazity môžu viesť k nadmernému vypadávaniu srsti, čo zvyšuje množstvo chlpov, ktoré mačka počas čistenia prehltne.

Príznaky prítomnosti trichobezoárov

Trichobezoáre sa môžu prejaviť rôznymi spôsobmi v závislosti od veľkosti a umiestnenia v tráviacom trakte mačky:

  • Zvracanie: Mačky často zvracajú trichobezoáre, čo je najbežnejší spôsob, akým sa ich telo zbavuje. Ak však mačka opakovane zvracia, ale nevykašle trichobezoár, môže to naznačovať, že problém je závažnejší.
  • Kašeľ a dusenie: Mačky, ktoré sa snažia zbaviť trichobezoáru, môžu mať problémy s dýchaním, kašľom alebo sa môžu dusiť.
  • Zmeny v trávení: Ak sa trichobezoár presunie do čriev a vytvorí prekážku, mačka môže mať problémy so stolicou, vrátane zápchy alebo hnačky.
  • Strata chuti do jedla a chudnutie: Ak trichobezoár blokuje tráviaci trakt, mačka môže začať odmietať jedlo a postupne strácať na váhe.
  • Letargia a slabosť: Vážne prípady trichobezoárov môžu spôsobiť celkovú slabosť a apatiu mačky, keďže tráviaci systém je narušený.

Prevencia tvorby trichobezoárov

Prevencia je kľúčová pre udržanie zdravého tráviaceho systému mačky a minimalizovanie tvorby trichobezoárov.

Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete znížiť riziko:

1. Pravidelná starostlivosť o srsť

Česanie mačky niekoľkokrát týždenne pomáha odstrániť odumreté chlpy, ktoré by inak mohla mačka prehltnúť. U mačiek s dlhšou srsťou je vhodné česanie ešte častejšie.

2. Špeciálna strava

Existujú komerčne dostupné krmivá, ktoré sú formulované na zníženie tvorby trichobezoárov. Tieto krmivá obsahujú viac vlákniny, ktorá podporuje trávenie a zlepšuje pohyb čriev, čím pomáha chlpom prechádzať cez tráviaci trakt.

3. Pasta proti trichobezoárom

V obchodoch s chovateľskými potrebami sú dostupné špeciálne pasty na báze oleja, alebo masla, ktoré pomáhajú premazávať tráviaci trakt a uľahčujú prechod chlpov.

4. Hydratácia

Udržiavanie dostatočnej hydratácie je pre správne fungovanie tráviaceho systému kľúčové. Uistite sa, že mačka má vždy prístup k čerstvej vode, prípadne zvážte pridávanie vody do konzervovaného krmiva.

5. Zábava a pohyb

Aktivity, ktoré mačku zamestnajú a znížia jej potrebu nadmerného čistenia, môžu pomôcť minimalizovať tvorbu trichobezoárov. Hračky, škrabadlá a interakcia s majiteľom sú dôležitými prvkami v živote mačky.

 

 

Kedy navštíviť veterinára?

Väčšina mačiek dokáže trichobezoáre zvládnuť sama, avšak v niektorých prípadoch môže byť potrebná veterinárna pomoc.

Ak si všimnete, že vaša mačka má problémy so zvracaním, prestáva jesť, alebo vykazuje iné príznaky, ktoré pretrvávajú dlhšie ako dva dni, je dôležité navštíviť veterinára.

V extrémnych prípadoch môže byť potrebné chirurgické odstránenie trichobezoáru. Trichobezoáre sú bežným, ale potenciálne nebezpečným problémom pre mačky.

Prevencia, správna starostlivosť a pozornosť venovaná strave a správaniu mačky môžu výrazne znížiť riziko komplikácií.

Pamätajte, že včasná intervencia môže často zabrániť vážnym zdravotným problémom.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o zdraví vašej mačky, neváhajte kontaktovať veterinárneho odborníka.

Trichobezoáre nemusia byť strašiakom, ak viete, ako im predchádzať a ako správne reagovať na ich prítomnosť.

 

Radoslav Klajber

Radoslav Klajber
Volám sa Rado a už od detstva ma veľmi lákala príroda, zvieratá a rastliny. Svoje hobby som zameriaval hlavne na chov zvierat a pestovanie rastlín. Nakoľko som veľký puntičkár, tak pred tým ako som si zadovážil nejaké zviera som si vždy naštudoval hromady odbornej literatúry, aby som náhodou niečo pri chove nepokazil..
Viac o mne ➡