Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Starostlivosť o novorodenca

Narodilo sa vám klbko lásky, prepustili vás z nemocnice plnú emócii a rozhádzaných hormónov a doma vás čaká starostlivosť o nového člena. Na čo pri starostlivosti nezabudnúť a čo na novorodencovi sledovať? Prečítajte si všetko potrebné na jednom mieste.

Starostlivosť o novorodenca

Starostlivosť o novorodenca je náročný, no zároveň nádherný úkon, ktorý vyžaduje lásku, trpezlivosť a pozornosť. K základnej starostlivosti patrí zabezpečenie základných životných potrieb, akými sú jedlo, spánok a blízkosť rodiča, najmä matky. K tomu však netreba zabúdať aj na hygienu a zdarvotnú starostlivosť, pokiaľ to dieťa vyžaduje. Rozoberme si spoločne jednotlivé potreby dieťaťa.

1. KŔMENIE NOVORODENCA

Je dôležité zabezpečiť, aby mal novorodenec dostatok potravy či už formou dojčenia (materské mlieko) alebo vhodnou náhradou (umelé mlieko). Prvé štyri mesiace (pri plne dojčených deťoch to môže byť aj 6 mesiacov) by v jedálničku dieťaťa nemalo byť zaradené nič iné okrem mlieka. Až po tomto období dochádza k postupnému zaraďovaniu príkrmov. V prvom roku života sa vyvarujte pitiu kravského mlieka a konzumácii húb, bryzndze, tvarohu, nepastrerizovaných výrobkov a surového mäsa. Do jedálnička dieťaťa do 1 roka nepatrí ani soľ, cukor, med či iné sladidlá, ako aj kakao, mak či chia semiačka.

2. SPÁNOK NOVORODENCA

Novorodenci potrebujú dostatok spánku na svoj rast a vývoj. Dôležité je vytvoriť pokojné a bezpečné prostredie pre spánok a dodržiavať rutiny, ktoré podporujú zdravý spánkový cyklus. V období šestonedelia môže byť spánok dieťaťa úplne nepredvídateľný. Do 3. mesiaca života dieťaťa sa dieťaťu postupne nastavia cirkadiánne rytmy (schopnosť rozlíšiť deň a noc), čo zabezpečí akýsi režim a pravideľnosť v spánokoch.

3. VZŤAHOVÁ VÄZBA

Dieťa sa rodí absolútne bezbranné, slabé, citlivé a bez schopnosti manipulovať či zneužívať svojich rodičov. Preto, odpovedať na potreby svojho dieťaťa, je tá najlepšia investícia do bezpečnej vzťahovej väzby, akú dieťa môže dostať. Novorodenci komunikujú svoje potreby plačom, pohybmi a inými signálmi. Je dôležité naučiť sa rozpoznávať tieto signály a reagovať na ne s láskou a pozornosťou. Vytváranie väzby medzi rodičmi a novorodencom je kľúčové pre zdravý emocionálny vývoj. Hovorenie, hladkanie a kožný kontakt sú všetko spôsoby, ako podporiť túto väzbu.

 

4. HYGIENA 

Udržiavanie správnej hygieny je dôležité nielen pre pohodlie, ale aj pre zdravie novorodenca. To zahŕňa kúpanie, starostlivosť o pupok, genitálie a čistenie očí, nosa a uší. Pre mnohých rodičov je staroslivosť o toto malé telíčko stresujúca a boja sa, že bábätku ublížia. Ako sa starať o jednotlivé časti tela?

  • kúpanie dieťaťa - patrí k jednému z najstresujúcejších úkonov pre novopečených rodičov. Je dôežité dbať na bezpečnosť a správnu teplotu ako vody, tak aj miestnosti. Dieťa vo vaničke NIKDY nenechávajte bez dohľadu. Odporúčania sa rôznia, no názor, že deti treba kúpať každý deň, ide do úzadia. V dni, kedy dieťa kúpeľ neabsolvuje, aspoň očistite všetky záhyby a genitál mokrou plienkou. Spočiatku stačí novorodenca kúpať čistou vodou, na záhyby možno použiť detské mydlo určené pre najmenších. Zdravá koža nepotrebuje denné krémovanie, tá však, ktorá bojuje s atopickým ekzémom, premastňovanie určite potrebuje.
    Ako sa o kožu novorodenca starať a aké možné zmeny na koži môžete spozorovať, sme spísali v samostatnom článku.
  • starostlivosť o pupok - po odstrihnutí pupočnej šnúry po pôrode ostáva bábätku tzv. pupočný pahýľ, ktorý sa zväčša (ak nie je odstránený chirurgicky) ponecháva, až kým sa samovoľne zasuší a odpadne. Tento proces môže trvať aj 2 – 3 týždne. Pri kontakte s vodou ho jemne prikladaním osušte bavlnenou plienkou. Po odpadnutí môžete v prípade znečistenia pupku použiť dezinfekciu (Cutasept) a pupok jemnými pohybmi vyčistiť. Nejde však o jednorázový proces.
  • starostlivosť o nos - čisté dýchanie je pre novorodenca veľmi dôležité. Jeho znečistenie totiž môže znemožniť dieťaťu kŕmenie či spánok. Preventívne nos čistiť netreba. Ak vidíte nečistotu v nose voľným okom, odstráňte ju pomocou navlhčenej plienky či vreckovky. Ak je však problém hlbšie, je potrebné použiť izotonický roztok pre deti (Alimare Clean, Libenar, Physiomer,..) - pre najmenšie deti sú vo forme ampuliek, pre trošku väčšie aj v sprejovej forme.  Znečistenie pravdepodobne vyjde spolu s morskou vodou von, ak nie, je potrebné odsávanie. Odsávanie je neškodné a nespôsobuje vyššiu tvorbu hlienov, ako sa občas straší. Ak je odsávanie žiadané, vykonajte ho, aby ste uľahčili dieťaťu dýchanie.
  • starostlivosť o uši - už u novorodencov sa objavuje ušný maz žltkastej farby, ktorý jednoducho odstránite rohom bavlnenej plienky. Tento úkon nie je potrebné vykonávať každý deň, skôr podľa potreby. Tesne po pôrode sa v ušku môže objaviť aj belavý výtok - pozostatky plodovej vody či mázku, ktoré je dobré vyčistiť.
  • starostlivosť o oči - za bežných okolností nie je potrebná špeciálna starostlivosť o zrak bábätka. Pozornosť by ste mali zvýšiť, ak očká hnisajú - vtedy prevarenou vodou na gáze (nie horúcou) pretierajte očká dieťaťa a pridajte aj 3x kvapku Ocuflash do zahnisaného očka (ak treba, tak do oboch). Ak by hnisanie neustupovalo, prípadne sa zhoršovalo, konzultujte to s pediatrom.
  • starostlivosť o nechty - väčšina publikácii odporúča prvé nechty nechať samovoľne odpadnúť a nestrihať ich, aby sa zabránilo vzniku infekcie či vytvoreniu panarícia. Neskôr siahnite po nožničkách s bezpečnostným zaobleným hrotom. Ako strihať, znovu nie je úplne jednoznačné, no odporúča sa strihanie na rukách do oblúka a strihanie na nohách dorovna.
  • starostlivosť o genitál chlapčeka - potrebné je denné umývanie genitálu. Do 6. mesiaca sa neodporúča žiadna iná manipulácia ako napr. sťahovanie predkožky. Tú postupne, avšak veľmi jemne, postupne a rešpektujúco, môžete sťahovať od 6. mesiaca a obnaženú časť jemne vyčistiť.
  • starostlivosť o genitál dievčatka - pri dievčatkách je starostlivosť o genitál trošku komplexnejšia. Už od narodenia je potrebné nielen čistenie zvonku, t.j. je dôležité pri kúpeli oddeľovať vonkajšie pysky a odstrániť biely povlak z okolia genitálu. Čistenie spočiatku realizujte len pomocou čistej vody, neskôr môžete pridať syndet alebo detské mydlo. Po stolici, aj pri každom inom čistení, utierajte dievčatka SPREDU DOZADU, aby sa baktérie zo stolice nedostali do močového traktu a nespôsobili infekciu.

5. ZDRAVOTNÁ STAROSTLIVOSŤ

Pravidelné návštevy pediatra sú dôležité pre sledovanie rastu a vývoja novorodenca. Zároveň po 3. mesiaci dochádza k dôležitým a potrebným očkovaniam, ktoré je potrebné absolvovať. Ak u dieťaťa do 3. mesiaca nastane akýkoľvek zhoršený zdravotný stav, neváhajte kontaktovať pediatra.

6. SEBASTAROSTLIVOSŤ RODIČOV

Starostlivosť o novorodenca vie byť občas poriadne náročná. Rodičia sa v tomto čase častokrát darujú celí až do takej miery, že úplne zabudnú na seba a svoje potreby. Tento stav je však dlhodobo neudržateľný. Nezabudnite preto dbať aj na seba. Dobrá strava, dostatok spánku a aspoň minimálna psychohygiena vám dodajú potrebnú silu na zvládanie rodičovských povinností. Požiadať o pomoc (napríklad navarenia obeda na viac dní) nie je sebecké a nie je to ani prejavom zlyhania. Je to prejavom priorít. A tou hlavnou je nezničiť sa. Lebo rodiča dieťaťu nikto nenahradí.

Starostlivosť o novorodenca je úžasná skúsenosť, ktorá môže priniesť veľa radosti a naplnenia, keď sa rodičia ponoria do tohto nového dobrodružstva. Je dôležité mať na pamäti, že každý novorodenec je jedinečný, a tak môžu rôzne spôsoby starostlivosti vyhovovať každému dieťaťu inak. V tom prípade ostáva jediné.. veriť svojej rodičovskej intuícii.