Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

September - aké liečivá sa oplatí mať v domácej lekárničke?

September - aké liečivá sa oplatí mať v domácej lekárničke?

September je tu a s ním prichádza aj obdobie chrípok, zníženej imunity, či novej vlny alergií. Príchod tohto obdobia sa prejavuje aj v lekárni. Zákazníkov je čoraz viac a mnohí nevedia, akými liekmi alebo výživovými doplnkami sa zásobiť, aby toto obdobie prežili bez zvýšenej chorobnosti.

Jesenné ťažkosti a vhodné lieky

„Menej je niekedy viac“, v tomto prípade určite platí. Nemá význam nakúpiť mnoho liekov a vitamínových doplnkov, ak v konečnom dôsledku nepomôžu. Je lepšie poradiť sa s odborníkom, ktorý vie, aké výživové doplnky a lieky sú pre toto obdobie najvhodnejšie. Preto sme pre vás pripravili tento článok. V ňom vás prevedieme najbežnejšími jesennými ochoreniami a tiež liečivami, ktoré by ste teraz v lekárničke určite mali mať!

1. Alergická rinitída

Trápi vás alergická nádcha? Ak neužívate lieky od alergiológa a so sezónnou alergiou si chcete poradiť vlastnými silami, môžete sa spoľahnúť na niektoré voľnopredajné lieky, ktoré vám pomôžu prekonať najhoršie príznaky alergickej nádchy.

 

 Alergická rinitída

Lieky na alergickú rinitídu

Spravidla ide o balenia po 7 až 10 kusov tabliet, ktoré si môžete kúpiť bez receptu. Tieto lieky bez predpisu nie sú v malých baleniach náhodou. Ak ide o silnejšiu alergiu, ktorá si vyžaduje dlhodobú liečbu, je potrebné navštíviť odborného lekára – alergiológa. Ak sa však alergia prejavuje len miernou nádchou, zvoliť môžete niektorý zo sprejov do nosa, ktoré sú určené na alergiu, napr. Allergodil, Livostin, prípadne Nasometin. Tieto spreje užívajte pravidelne – ráno a večer, po 1 vstrek do každej nosovej dierky.

Na liečbu alergickej nádchy sú liečivá na bežnú nádchu ako Olynth, Otrivin a pod. absolútne nevhodné. Sú návykové a pri liečbe alergie neúčinné. Odporúča sa tiež vyplachovať nos morskou vodou, ktorá dokáže odstrániť alergény z nosa. Ak sa alergia prejavuje aj začervenaním očí, voľte voľnopredajné očné kvapky ako Livostin, Vizik alergia, Occutein alergo alebo Livsane red eye.

 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo doplnkov výživy na alergiu

Pozrieť ponuku

2. Oslabená imunita

Pokiaľ ide o oslabenú imunitu, je ťažké odporučiť všeobecne liečivo, ktoré zaberie každému. Každý človek je iný a každý organizmus teda reaguje inak. Existuje však zopár tipov, ktoré môžu pomôcť v prípade zníženej imunity.

 

 Čo na oslabenú imunitu

Čo na zníženú imunitu?

Začnite betaglukánom. Pri začínajúcom ochorení dokáže v zvýšených dávkach robiť doslova zázraky! Či už si vyberiete Imunoglukán, Betaglukán tabletky alebo Hlivu ustricovú, odporúča sa užívať ich dlhodobo, prípadne zvýšené dávky počas infekcie.

Účinné sú aj ampulky na podporu imunity. Tie sa majú užívať 7 alebo 10 dní na začiatku mesiaca, pričom kúra by sa mala opakovať počas troch mesiacov. Z ampuliek odporúčame Arkodefenses alebo Livsane tekutá podpora imunity. V období vyššieho rizika chorôb nezabúdajte na dopĺňanie bežných vitamínov - vitamín D, vitamín C (1000 mg max. 2 týždne až mesiac), zinok (15 mg a v prípade ochorenia max. 25 mg denne po dobu dvoch týždňov). Tieto liečivá môžete podávať aj deťom, ktorým začal školský rok. Ak sú navyše v strese alebo nadmerne unavené, pridajte magnézium. Dostupné sú aj verzie pre deti od 3 rokov.

 

3. Chrípka a nachladnutie

Bežný „soplík“, spojený s bolesťou hrdla, kĺbov, hlavy a často aj s horúčkou, trápi na jeseň množstvo dospelých, aj detí.

Lieky na chrípku a nachladnutie

Pri začínajúcich príznakoch ako je nádcha, upchatý nos, bolesť kĺbov a svalov, či zvýšená teplota, sa spoľahnite na liečivo Theraflu. Pri vysokej teplote užívajte radšej Paralengrip alebo Coldrex, prípadne Coldrex Maxgrip (u dospelých nad 65 kg max. 4 vrecká denne, nekombinovať s inými liekmi od bolesti).

 

 Zvýšená teplota

Nechcete užívať horúce nápoje? Zásobte sa Paralenom a Nurofenom, ktoré sú vhodné pri teplote nad 38°C. Ak máte upchatý nos, na uvoľnenie pomôže Olynth, Muconasal, Otrivin mentol. Nezabúdajte však, že tieto lokálne prípravky do nosa sa môžu užívať max. 7 dní. Aj v prípade nachladnutia je vhodné vyplachovať nos morskou vodou.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na zápal a bolesť hrdla

Pozrieť ponuku

Bolí vás hrdlo? Vynikajúco zaberá Septolete extra, Strepsils alebo, v prípade naozaj silných bolestí, Strepfen a sprej Stopangin. Ak vám lekár potvrdí bakteriálnu infekciu, dobre zaberie aj liek Dorithricin. Avšak v prípade vírusového ochorenia, ako je napríklad chrípka, je Dorithricin úplne zbytočný. Samozrejmosťou je pokoj na lôžku a množstvo tekutín, najmä čajov.

Veríme, že aj vďaka našim tipom a odporúčaniam na voľnopredajné liečivá zvládnete túto jeseň bez väčších ťažkostí.

 

 Kompletná ponuka produktov proti chrípke