Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Šarlach. Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Šarlach. Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Malo už vaše dieťa šarlach? Je to totiž časté infekčné ochorenie, ktoré si môže ľahko priniesť napríklad aj zo škôlky. Aká je šarlach choroba a čo by ste mali vedieť?

Čo je šarlach a aké sú príznaky?

Šarlach je infekčné ochorenie, ktoré spôsobujú baktérie streptokoky. Tie produkujú špeciálny toxín, viažuci sa na cievy kože a slizníc, z čoho vzniká typický kožný prejav – vyrážka. Aké má šarlach príznaky?

  • Biely povlak na jazyku a biele kútiky úst
  • Neskôr sýtočervený a bodkovaný, tzv. „malinový“ jazyk
  • Bolesti hrdla
  • Malátnosť, nevoľnosť, zvracanie
  • Bolesť brucha
  • Bolesť a zväčšenie lymfatických uzlín
  • Mandľové čapy, pocit tlaku a opuch mandlí
  • Horúčka a zimnica
  • Pupienky, vyrážky, šupiny na koži, začervenanie pokožky a svrbenie

Horúčka býva vysoká, šarlach bez teploty sa nevyskytuje. Typický je pre šarlach jazyk bielej farby, resp. biely povlak na jazyku. Takisto sú typické pre šarlach vyrážky a vďaka týmto príznakom dokážete ochorenie identifikovať.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na zníženie horúčky

Pozrieť ponuku

Ako vyzerá vyrážka? Sú to drobné červené pupienky, ktoré môžu byť aj bez sfarbenia a poznať sa dajú len hmatom. Tvoria sa najprv na bruchu a hrudi, neskôr vnútornej strane stehien, trieslach, podpazuší a chodidlách.

Najčastejšie sa vyskytuje šarlach u detí medzi tretím a desiatym rokom života. Ochorieť však môže aj dospelý, pričom rovnaké má šarlach príznaky u detí, aj u dospelých.

Šarlach vs. šarlachová angína

Šarlach a šarlachová angína sú rôzne ochorenia. Majú však niekoľko spoločných znakov. Sú to infekčné choroby, ktorými sa môže človek nakaziť opakovane. Na šarlach očkovanie neexistuje. Najčastejšie sa vyskytujú u detí, ktoré sa nakazia v kolektíve, no nezriedka sa vyskytuje šarlach u dospelých. Oboje charakterizuje streptokok a vyrážka.

Šarlach. Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Aké sú teda rozdiely?

Tzv. včasný šarlach, čo je šarlach, môže byť ťažšie identifikovateľný. Pacient sa väčšinou nakazí zranením a nákaza prechádza do krvi, pričom prejavy nie sú jednoznačné. Naopak, šarlachová angína sa šíri veľmi rýchlo kvapôčkami a vzduchom. Sprevádzajú ju bolesti v hrdle a mandľové čapy.

VEDELI STE ŽE:

„Zdrojom nákazy nie je len chorý človek, ale aj človek po chorobe a bez príznakov?“

Podobný ako iné ochorenia

Ešte pred návštevou lekára sa môže stať, že si šarlach pomýlite s chorobami ako rubeola, či osýpky. Avšak tu sa vyrážka začína tvoriť od hlavy k trupu a tieto choroby sú ojedinelé, keďže sa proti nim očkuje. Lekár určí diagnózu na základe krvných testov na výskyt streptokokov a výteru z krvi.

Ako sa lieči šarlach?

Kedysi išlo o veľmi nebezpečné ochorenie, avšak vďaka penicilínovým antibiotikám a včasnému podchyteniu choroby sú dnes komplikácie skôr výnimkou. To znamená, že jasnou voľbou je pre šarlach liečba antibiotikami. Pacient musí odpočívať na lôžku, pričom teplota sa znižuje ibuprofénom alebo paracetamolom. Nutný je dostatok tekutín.

Odporúča sa počas liečby doplniť vitamíny, najmä C a B a užívať probiotiká, ktoré podporia črevnú mikroflóru pri užívaní antibiotík. V prípade svrbivej vyrážky lekár odporučí masti na zmiernenie kožných prejavov.

Kompeltná ponuka produktov na zníženie horúčky