Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Pozor na paradentózu! Môže vám natrvalo poškodiť zuby, aj kosť

Pozor na paradentózu! Môže vám natrvalo poškodiť zuby, aj kosť

Máte strach z paradentózy? Obavy sú namieste, keďže konečným štádiom tohto ochorenia môže byť vypadávanie zubov. Čo je to paradentóza a ako sa starať o zuby, aby ste jej predchádzali?

Paradentóza a jej príznaky

Paradentóza, medicínsky parodontitída, je infekcia ďasien, ktorá poškodzuje mäkké tkanivo a kosti, ktoré podporujú zuby. Je následkom zanedbanej ústnej hygieny a nahromadenia zubného povlaku. Je paradentóza dedičná? Keďže zubný povlak je zložený z baktérií a práve tie môžu za poškodenie zubov, paradentóza sa nededí. Existuje však agresívna paradentóza, ktorá môže byť prenosná slinami.

 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na hygienu ústnej dutiny

Pozrieť ponuku

Aké má paradentóza príznaky?

  • Krvácanie ďasien pri čistení zubov alebo pri jedle
  • Citlivé a začervenané ďasná
  • Tvorba zubného kameňa, najmä v blízkosti ďasien
  • Obnaženie zubných krčkov
  • Zápach a pachuť v ústach
  • Tzv. parodontálne choboty – tvoria sa priestory medzi zubom a ďasnom, ktoré sú plné baktérií
  • Rozostúpenie zubov
  • Vykývanie, až vypadávanie zubov

Strata zubov ovplyvňuje nepriaznivo psychiku, ale aj kvalitu života pacientov. Podľa štúdií sa dokonca paradentóza spája so srdcovými chorobami, problémami v tehotenstve, či cukrovkou (1).

 

 Príznaky paradentózy

Aké sú príčiny paradentózy?

Ide najmä o nedostatočnú hygienu, ktorá spôsobuje nahromadenie zubného povlaku. Ten sa stáva domovom baktérií, ktoré sú príčinou zubného kazu a zápalu ďasien. K rozvoju paradentózy však prispieva aj fajčenie, nevhodná strava plná cukrov a tukov, neliečený zubný kaz, stres, oslabená imunita a niektoré choroby ako diabetes.

Prevencia a liečba paradentózy

Ak sa bojíte, že vás postihne paradentóza, prevencia je na mieste. Maximálne dbajte o ústnu hygienu. Zuby si čistite aspoň dvakrát denne a nezabúdajte na zubnú niť a medzizubné kefky. Pravidelne navštevujte zubného lekára, ktorý dokáže príznaky paradentózy odhaliť a začínajúci zápal ďasien zvrátiť. Ak je to len začínajúca paradentóza, zubná pasta môže výrazne pomôcť. Zubný lekár vám odporučí vhodnú pastu.

 

VEDELI STE ŽE:

„Paradentóza postihuje 20 až 50% svetovej populácie? (2)

Mnohí pacienti sa obávajú, že paradentóza a elektrická zubná kefka sa vylučujú. Zubný lekár vám však dokáže odporučiť aj vhodnú elektrickú zubnú kefku, tvrdosť štetín a ďalšie pomôcky na ošetrenie ústnej dutiny. Aké?

  • Paradentóza – lieky: napr. lieky vo forme žuvačiek Biorepair Peribioma, ktoré udržiavajú správnu mikroflóru ústnej dutiny.
  • Paradentóza – pasta: vynikajúce sú pasty Lacalut, Parodontax, Biorepair a mnohé iné zubné pasty a gély.
  • Paradentóza – prírodná liečba: zvoliť môžete bylinné výplachy s obsahom škumpy vlasatej, ktorá bojuje proti zápalom alebo s obsahom čajovníka. Dostupné sú aj bylinné zubné pasty.
  • Ústne vody a spreje: čistotu ústnej dutiny a prevenciu paradentózy zabezpečia aj ústne vody ako Parodontax, Curaprox Perio Plus a iné ústne vody a spreje.

A čo pokročilá paradentóza? Ako sa lieči? Ak je stav naozaj vážny, paradentóza sa už nedá liečiť. V závažných prípadoch môže lekár pristúpiť k tzv. kyretáži, pri ktorej sa nareže ďasno a odstráni zubný povlak a kameň. Riešením môže byť aj dentálna dlaha alebo operácia, pri ktorej sa pacientovi doplní chýbajúca kosť. Ani tieto zákroky však nemusia byť účinné a zuby s ťažkou paradentózou už nikdy nebudú ako predtým. Vždy je teda účinnejšia a lepšia prevencia.

 

 Príznaky paradentózy a domáca liečba

Paradentóza – domáca liečba

Vzhľadom na to, aká vážna je paradentóza, babské rady tu nepomôžu. Zvoliť môžete už vyššie spomínané prípravky s obsahom bylín alebo zubné pasty a ústne vody proti paradentóze. Jedná sa však skôr o prevenciou paradentózy, keďže ťažšie stavy sa dajú liečiť len chirurgicky.

A čo paradentóza a zubný implantát? Môžu dostať ľudia s paradentózou nové zuby? Je to možné, no konkrétny stav musí posúdiť zubný lekár. V niektorých prípadoch, ak paradentóza poškodila kosť, môže byť nutná transplantácia kosti.

 

 Paradentóza - kompltná ponuka produktov na čistenie zubov
Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡