Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ovulácia - čo to je a aké má príznaky?

Ovulácia - čo to je a aké má príznaky?

Viete, že najvyššie šance na oplodnenie máte do 24 hodín po ovulácii? Čo je ovulácia, kedy nastáva a prečo je sledovanie plodných dní dôležité?

Čo je ovulácia

Ovulácia je pravidelné spontánne uvoľňovanie zrelého vajíčka schopného oplodnenia (1). Je to teda obdobie počas menštruačného cyklu ženy, kedy sa z vaječníka uvoľňuje dozreté vajíčko. To ďalej putuje do vajíčkovodu, kde môže dôjsť k jeho oplodneniu spermiou. Práve toto obdobie, cca 12 až 24 hodín po ovulácii, je ideálne na oplodnenie. Preto ak sa usilujete o bábätko, sledovanie ovulácie a plodných dní je pre vás potrebné a môže zvýšiť šance ženy na otehotnenie.

 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo ovulačných a tehotenských testov

Aké má ovulácia príznaky?

Bežná je bolestivá ovulácia, ktorou trpí mnoho žien a sprevádzajú ju tieto príznaky:

  • bolesť prsníkov
  • nevoľnosť
  • nafúknuté brucho
  • bolesť driekovej a krížovej časti chrbta
  • bolesti hlavy

Ako sa prejavuje ovulácia okrem bolesti? Vyskytnúť sa môže aj mierne krvácanie z pošvy, výtok, ale aj zvýšená chuť na sex.

 

 Ovulácia môže byť bolestivá

Ako zistiť, kedy máte ovuláciu?

Zistiť, kedy nastáva ovulácia, sa dá rôznymi spôsobmi. V prvom rade vám čas ovulácie môže stanoviť ženský lekár, a to pomocou tzv. folikulometrie. Ide o ultrazvukové vyšetrenie, kedy lekár na základe rastu a dozrievania folikulov dokáže určiť pravdepodobný čas ovulácie. Ak si chcete ovuláciu stanoviť doma, existujú rôzne spôsoby:

  1. Bazálna teplota. Každodenné meranie bazálnej teploty odhalí termín ovulácie, keďže pri ovulácii stúpne teplota o 0,50C.
  2. Hlien krčka maternice. Počas ovulácie má hlien konzistenciu podobnú vaječnému bielku, je klzký.
  3. Ovulačný test. Funguje podobne ako tehotenský test. Aby ovulačné testy potvrdili ovuláciu, čiarky musia byť rovnako intenzívne. Test je treba robiť si 2 dni pred očakávanou ovuláciou.

 

PREČÍTAJTE SI:

Prvé príznaky tehotenstva. Poznáte ich?

Prečítať

Ak si týmito spôsobmi nedokážete stanoviť dátum ovulácie, stačí, ak zadáte do vyhľadávača výrazy „ovulácia kalkulačka“ alebo „ovulácia výpočet“ a vďaka ovulačnej kalkulačke dokážete určiť deň ovulácie. Ak máte pravidelný menštruačný cyklus 28 dní, je určenie ovulácie pomerne jednoduché. Pri pravidelnom cykle k ovulácii dochádza približne 14ty deň od začiatku krvácania. Tieto údaje sa pre niektoré ženy môžu líšiť o niekoľko dní. Dôležité je sledovať svoj cyklus a používať menštruačný kalendár. Napovedia aj vyššie spomenuté príznaky ovulácie, vďaka ktorým jednoduchšie určíte plodné dni, ktoré zvyšujú šancu tehotenstva.

Možná je dokonca aj ovulácia počas menštruácie, avšak pravdepodobnosť počatia je mimoriadne nízka. Ovulácia v tehotenstve je hormonálne potlačená, teda neexistuje.

 

 Príznaky ovulácie

Prečo nedochádza k ovulácii?

Ak sa počas ženského cyklu neuvoľní vajíčko, ide o tzv. anovuláciu. To znamená, že žena nemôže otehotnieť. Anovulácia je teda veľmi častou príčinou neplodnosti. Príčiny, prečo žena nemá ovuláciu, môžu byť rôzne. Najčastejšie ide o endometriózu, polycystické vaječníky, zápalové alebo pozápalopvé stavy, metabolické, ondokrinologické, autoimunitné, či nádorové ochorenia. Príčinou anovulácie môže byť aj genetika, psychiatrické choroby alebo užívanie niektorých liekov (2).

 

Možnosti liečby na podporu ovulácie

V prípade, že žena nemôže otehotnieť a potvrdí sa, že problém je vo vynechaní ovulácie, existujú spôsoby na podporu plodnosti. Potrebná môže byť napríklad detoxikácia organizmu, pretože toxíny môžu narúšať činnosť hypofýzy, ktorá riadi ovariálny cyklus. Žena by mala upraviť stravu a prijímať množstvo vitamínov, najmä A, D, E, kyselina listová, B6 a B12, ale aj minerálov ako železo, jód, zinok, selén a omega 3 mastné kyseliny. Pomôcť môžu aj bylinky ako Maca, Saw Palmetto, či kotvičník zemný. Veľmi dôležité na podporu ovulácie je žiť zdravo a vyhýbať sa stresu (3).

 

 Pre budúce mamičky - kompletná ponuka