Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Nepríjemná „choroba mladých“. Čo je tetánia?

Nepríjemná „choroba mladých“. Čo je tetánia?

Bolesti hlavy, úzkosti, tŕpnutie tela. Za týmito veľmi nepríjemnými príznakmi môže byť syndróm zvaný tetánia. Prečítajte si tento článok a možno zistíte, čo znamenajú vaše príznaky a či sa tetánia týka aj vás.

V článku sa dozviete:

  1. Čo je tetánia a aké sú jej príčiny
  2. Aké má tetánia príznaky?
  3. Diagnostika a liečba tetánie
  4. Liečba tetánie
  5. Tetánia v tehotenstve
  6. Prevencia tetánie
  7. Najčastejšie otázky
  8. Z našej poradne

Tetánia a jej príčiny

Je tetánia choroba? Túto otázku si kladú mnohí pacienti. Tetánia je stav zvýšenej dráždivosti (hyperiritability) nervosvalového ústrojenstva. Je spôsobená buď nedostatkom vápnika alebo hlavne nedostatkom horčíka (Mg). Táto choroba sa prejavuje buď sklonmi ku kŕčom (tzv. latentná forma), rôznymi kŕčovými stavmi (tzv. manifestná forma), ale tiež rozsiahlymi kŕčovými záchvatmi, stavmi hlbokej depresie, rozšírenej agresivity, nervozity (1).

Tetánia sa vyskytuje rovnako u oboch pohlaví a najčastejšie sa prejaví v mladšom veku, medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života. Preto sa tiež označuje ako „choroba mladých“.

Aké sú ale príčiny tetánie? Ako sme už uviedli, ide o nedostatok vápnika, čiže tzv. hypokalcémiu. Stabilná hladina vápnika v tele je nevyhnutná pre správne fungovanie mnohých bunkových procesov, ako sú aj svalové kontrakcie, či sekrécia hormónov. Hladiny vápnika sú regulované parathormónom (PTH), ktorý sa uvoľňuje, ak je množstvo vápnika príliš nízke. Hypokalcémia môže byť výsledkom zníženej hladiny PTH, ku ktorej dochádza napríklad aj v dôsledku chirurgického odstránenia štítnej žľazy, nízkej hladiny horčíka alebo autoimunitných porúch.

PREČÍTAJTE SI:

Vitamín D – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Prečítať

K ďalším rizikovým faktorom patria:

  • Nedostatok vitamínu D, ktorý taktiež vedie k hypokalcémii. Vzniká pri nesprávnom stravovaní, drastických diétach, črevných chorobách, nedostatku slnečného žiarenia alebo chronickom zlyhaní obličiek
  • Nedostatok horčíka
  • Dlhodobý stres, úzkosť, depresia
  • Užívanie niektorých liekov – diuretík alebo kortikosteroidov
  • Nerovnováha elektrolytov
  • Akútna pankreatitída a závažné infekcie

Príčinou tetánie je tak často kombinácia rôznych metabolických abnormalít a súbor rôznych faktorov (2). Podľa faktorov, ktoré ju spôsobujú, sa rozlišuje:

  1. Nuerogénna tetánia – jej vznik súvisí s psychickým ochorením, emočným vypätím alebo stresom.
  2. Metabolická tetánia – spôsobená je nedostatkom vápnika a horčíka.

VEDELI STE ŽE:

„Tetánia sa môže vyskytnúť aj počas prvého týždňa života dieťaťa? Vyskytuje sa u detí, narodených matkám s nedostatkom vitamínu D (3).“

Prejavy tetánie

Aké má tetánia príznaky? Medzi typické prejavy tetánie patria:

  • Nesústredenosť
  • Poruchy nálady – úzkosť, nervozita
  • Chronická únava a nespavosť
  • Tŕpnutie a bolestivé kŕče končatín, najmä prstov rúk a chodidiel
  • Tŕpnutie úst a jazyka
  • Búšenie srdca
  • Zrýchlené dýchanie (tzv. hyperventilačná tetánia) a potenie
  • Závraty, až mdloby

Pri akútnom zhoršení príznakov hovoríme o tetanickom záchvate alebo akútnom kŕčovom tetanickom záchvate. Počas neho dochádza k bolestivým kŕčom končatín, niekedy dokonca až k netypickému postaveniu rúk a chodidiel. Horné končatiny môžu byť stiahnuté v oblastí lakťov a zápästí, dochádza ku kŕčovitému postaveniu prstov rúk, tzv. pôrodnícka ruka. Nohy sú stiahnuté v oblasti kolien a členkov. Prítomná je dýchavičnosť, výrazný nepokoj, tŕpnutie úst, búšenie srdca a bolesti na hrudníku.

Nepríjemná „choroba mladých“. Čo je tetánia?

Veľmi nepríjemný a nebezpečný je tetanický záchvat s kŕčmi svalov hrtana, tzv. laryngospazmom, kedy pacient hlasno a lapavo dýcha. Tetanický záchvat prebieha pri plnom vedomí a trvá minúty, niekedy až hodiny. Ľahko môže byť zameniteľný s epileptickým záchvatom. Aj keď má tetánia prejavy, ktoré vyzerajú mimoriadne dramaticky, sama osebe nie je táto choroba život ohrozujúca.

Diagnostika a liečba tetánie

Pri podozrení na tetániu, napríklad u ľudí so svalovými kŕčmi, sa diagnostikuje posúdením zmyslových a motorických funkcií pacienta pri neurologickom vyšetrení (klinické vyšetrenie, elektromyografické vyšetrenie - EMG). Diagnóza sa väčšinou potvrdí vyšetrením hladiny vápnika v krvi. K diagnostike prispieva aj vyšetrenie hladiny PTH, vitamínu D, horčíka a fosforu v krvi.

Tetánia liečba

Pri ťažkej tetánii je spravidla potrebná urgentná intravenózna náhrada vápnika. Dôležitá je tiež kontrola hladiny horčíka počas dopĺňania vápnika. Pri miernej hypokalcémii sa užívajú doplnky výživy s vápnikom, vitamínom D a horčíkom. Po vyriešení akútneho záchvatu je potrebné zamerať sa na riešenie základnej príčiny tetánie. Jednorazové podanie vápnika a horčíka však nič nerieši, je treba ich dopĺňať dlhodobo.

Nepríjemná „choroba mladých“. Čo je tetánia?

Čo ešte by mal pacient dodržiavať pri tetánii? Pri akútnom záchvate a hyperventilačnej tetánii je vhodné dýchať do papierového vrecka, čo pomáha upokojiť dýchanie. Pacient by sa mal vyhýbať stresu a psychickej záťaži. Pomôcť mu môžu relaxačné cvičenia. Dôležitý je pravidelný a dostatočný spánok a tiež úprava životosprávy, ktorá zahŕňa stravu bohatú na vápnik a horčík ako sú napríklad banány, orechy, minerálne vody a mliečne výrobky.

Liečba tetánie patrí do kompetencie neurológa, ktorý môže spolupracovať s psychológom, psychiatrom alebo iným špecialistom a tiež rozhodne, či sú potrebné pri ochorení tetánia lieky.

Tetánia v tehotenstve

A čo tetánia a tehotenstvo? Je tetánia nebezpečná v tehotenstve? Keďže v tehotenstve sa môžu vo zvýšenej miere spotrebúvať vitamíny a minerály, z dôvodu nedostatku vápnika a horčíka sa môže objaviť aj tetánia. Neznamená to však, že z hľadiska tetánie je tehotenstvo rizikové obdobie. Riziko tetanických záchvatov však hrozí ženám, ktoré tetániou trpeli už pred tehotenstvom, prípadne sú vystavované počas tehotenstva dlhodobému stresu.

PREČÍTAJTE SI:

Tehotenstvo "krok po kroku"

Prečítať

Tetánia, bohužiaľ, môže byť v tehotenstve nebezpečná. Zvyšuje sa totiž riziko eklampsie – kŕčov, ktoré môžu ohroziť plod a viesť až k spontánnemu potratu. Takisto stúpa krvný tlak, čo je v tehotenstve nebezpečné.

Prevencia tetánie

Prevencia tetánie je v podstate veľmi podobná ako jej samotná liečba. V prvom rade je potrebné odborné liečenie prípadných iných ochorení, ktoré by ju mohli spôsobiť. Základom je tiež zdravý životný štýl s dostatkom vitamínov a minerálov, plnohodnotná zdravá strava, ale aj kvalitný pitný režim. Samozrejme, k zdraviu prispieva aj pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu. Ak sa chceme vyhnúť tetánii, je treba eliminovať stres a napätie a dbať o dostatok spánku. Vo vypätých obdobiach sú prospešné relaxačné techniky na upokojenie.

Najčastejšie otázky:

1. Aké sú prejavy tetánie?

Úzkosť, nervozita, kŕče končatín, tŕpnutie úst, zrýchlené dýchanie, búšenie srdca, závraty a únava patria k najčastejším príznakom tetánie.

2. Čo spôsobuje tetániu?

Môže ísť o súbor viacerých faktorov. Často je však za tetániou nedostatok vápnika a horčíka.

3. Je tetánia nebezpečná?

Samotná choroba nie je život ohrozujúca, avšak jej príznaky sú veľmi nepríjemné. Veľmi nebezpečná však môže byť v tehotenstve.

4. Ako sa lieči tetánia?

Je potrebná návšteva neurológa, ktorý rozhodne o tom, či sú potrebné lieky. Nutné je dlhodobo dopĺňať vápnik a horčík.

5. Majú tetániu aj bábätká?

Áno. Ide o zriedkavú formu tetánie z nedostatku vitamínu D, ktorá sa vyskytuje medzi 3-6 mesiacom života dieťaťa.

Kompletná ponuka vitamínov a minerálov na tetániu