Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Letné horúčavy a naši miláčikovia: Ako ochrániť psy a mačky pred prehriatím?

Letné horúčavy a naši miláčikovia: Ako ochrániť psy a mačky pred prehriatím?

Leto je obdobie, ktoré prináša množstvo radostí, no zároveň aj výziev, nielen pre ľudí, ale aj pre našich štvornohých miláčikov.

Psy a mačky sú citlivé na vysoké teploty a ich organizmy sa môžu rýchlo prehriať. V tomto článku sa pozrieme na to, ako zvieratá zvládajú letné horúčavy, aké sú riziká prehriatia a ako predchádzať problémom spojeným s vysokými teplotami.

Termoregulácia psov a mačiek

Psy a mačky majú rôzne mechanizmy, ako udržať svoju telesnú teplotu v norme. Hlavným spôsobom ochladzovania u psov je dychčanie. Pri dychčaní sa rýchlo odparuje vlhkosť z jazyka a dýchacích ciest, čím sa znižuje telesná teplota.

Psy nemajú veľa potných žliaz, okrem tých na vankúšikoch labiek, preto dychčanie hrá kľúčovú úlohu v ochladzovaní.

Mačky sa na rozdiel od psov menej spoliehajú na dychčanie a viac na olizovanie srsti. Slina, ktorá sa nanesie na srsť, sa odparuje a tým ochladzuje telo.

Mačky tiež hľadajú chladné miesta, kde môžu ležať a vyhnúť sa priamemu slnečnému žiareniu.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov na príjemne prežité letné obdobie s vašimi kamarátmi

Pozrieť ponuku

Riziká prehriatia

Prehriatie, alebo hypertermia, je stav, keď telesná teplota stúpa nad normálne hodnoty a telo nie je schopné sa samo ochladiť.

U psov a mačiek môže prehriatie rýchlo viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane poškodenia vnútorných orgánov, zlyhania srdca a v extrémnych prípadoch až k smrti.

Medzi najčastejšie príznaky prehriatia patria

  • Nadmerné dychčanie, alebo lapavé dýchanie
  • Slabosť, apatia
  • Zvýšená srdcová frekvencia
  • Zvracanie, alebo hnačka
  • Záchvaty, alebo strata vedomia

Ak spozorujete tieto príznaky, je nevyhnutné okamžite zasiahnuť a poskytnúť zvieraťu pomoc.

Prevencia prehriatia

Existuje niekoľko spôsobov, ako zabezpečiť, aby váš miláčik zvládal letné horúčavy

  1. Zabezpečte dostatok vody: Uistite sa, že váš pes alebo mačka má vždy prístup k čerstvej, chladnej vode. V horúcich dňoch môže byť vhodné pridávať do vody kocky ľadu.
  2. Obmedzte fyzickú aktivitu: Počas najteplejších hodín dňa obmedzte fyzickú aktivitu vášho zvieraťa. S prechádzkami a hrou počkajte na ráno, alebo večer, keď teploty klesnú.
  3. Poskytnite chladné miesto: Zabezpečte, aby váš miláčik mal prístup k chladným miestam, kde sa môže ukryť pred slnkom. V interiéri môžu byť vhodné ventilátory alebo klimatizácia.
  4. Nikdy nenechávajte zviera v aute: Auto sa môže veľmi rýchlo prehriať, aj keď je vonku len mierne teplo. Nenechávajte psa, alebo mačku v uzavretom vozidle, ani na krátky čas.
  5. Používajte chladiace podložky a oblečenie: Existujú špeciálne chladiace podložky a vesty pre psy, ktoré môžu pomôcť udržať ich telesnú teplotu v norme.
  6. Skontrolujte asfalt a betón: Pred prechádzkou sa dotknite asfaltu alebo betónu rukou. Ak je príliš horúci pre vás, je príliš horúci aj pre labky vášho psa. Popáleniny na labkách môžu byť bolestivé a ťažko liečiteľné.
  7. Strihanie srsti: Niektorí majitelia psov sa rozhodnú pre skrátenie srsti svojich miláčikov na leto. Je však dôležité nechať aspoň určitú dĺžku srsti na ochranu kože pred slnkom.

Prvá pomoc pri prehriatí

Ak si myslíte, že váš pes, alebo mačka trpí prehriatím, mali by ste okamžite konať

  • Presuňte zviera do tieňa, alebo do chladnej miestnosti.
  • Ochlaďte ich telesnú teplotu: Použite chladné, nie studené, mokré uteráky a obkladajte ich telo, najmä na bruchu, nohách a hlave. Nepoužívajte ľad, pretože to môže spôsobiť šok.
  • Dajte im piť malé množstvá chladnej vody.
  • Vyhľadajte veterinárnu pomoc: Aj keď sa zdá, že zviera sa zlepšuje, je dôležité, aby ho skontroloval veterinár.

Leto môže byť pre našich miláčikov rovnako príjemné ako pre nás, ak im venujeme dostatočnú pozornosť a starostlivosť.

Prevenciou prehriatia a poskytnutím správnych podmienok môžeme zabezpečiť, že naše psy a mačky budú v letných horúčavách šťastné a zdravé.

Vždy majte na pamäti, že ich pohodlie a bezpečnosť sú v našich rukách. V prípade akýchkoľvek pochybností, alebo problémov neváhajte konzultovať s veterinárom, ktorý vám poskytne odborné rady a pomoc.

 

Radoslav Klajber

Radoslav Klajber
Volám sa Rado a už od detstva ma veľmi lákala príroda, zvieratá a rastliny. Svoje hobby som zameriaval hlavne na chov zvierat a pestovanie rastlín. Nakoľko som veľký puntičkár, tak pred tým ako som si zadovážil nejaké zviera som si vždy naštudoval hromady odbornej literatúry, aby som náhodou niečo pri chove nepokazil..
Viac o mne ➡