Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Čo je anémia a ako ju liečiť?

Čo je anémia a ako ju liečiť?

Cítite sa neustále unavený a bez energie? Ste ospalý a máte nepravidelný srdcový tep? Môže za tým byť anémia - chudokrvnosť. Ako zistíte, či je to skutočne anémia krvi, aké má anémia príznaky a ako ju liečiť?

V článku sa dozviete:

  1. Anémia – čo to je a aké má príznaky
  2. Prečo vzniká anémia
  3. Aké sú typy anémie
  4. Anémia u detí a anémia v tehotenstve
  5. Liečba a strava pri anémii
  6. Najčastejšie otázky

Čo je anémia a aké sú príznaky chudokrvnosti

Anémia, ľudovo nazývaná chudokrvnosť, je to nedostatok červených krviniek. Poďme sa však na anémiu pozrieť podrobnejšie.

Krv má v tele človeka veľmi dôležitú funkciu. Jej úlohou je prenášať kyslík z pľúc do buniek a tkanív v ľudskom tele. Transport nastáva pomocou červených krviniek, v ktorých sa kyslík viaže na červené krvné farbivo – hemoglobín. Ak je v krvi málo červených krviniek alebo málo hemoglobínu, do tela sa dostáva nedostatočné množstvo kyslíka. Práve nedostatok kyslíka v tele spôsobuje typické príznaky anémie. Aké má chudokrvnosť príznaky?

  • Únava a slabosť
  • Závraty, točenie hlavy, bolesti hlavy
  • Problémy so srdcovým rytmom – nepravidelnosť rytmu srdca
  • Tlaky na hrudi
  • Ťažkosti s dýchaním – lapanie po dychu
  • Problémy so sústredením
  • Hučanie v ušiach
  • Studené končatiny a neustály pocit chladu
  • Bledá pleť

Príznaky sa líšia v závislosti od druhu a stupňa anémie. O jednotlivých druhoch anémie a ich ďalších príznakoch si povieme neskôr.

VEDELI STE ŽE:

„Anémia z nedostatku železa je častý zdravotný problém u ľudí v zaostalých krajinách?“

Čo je príčinou anémie?

Najčastejšou príčinou vzniku anémie je nedostatok železa. Je nedostatok železa choroba? Samotný nedostatok železa nie, no ak vedie k anémii, ide o zdravotný problém. Aké má ešte nedostatok červených krviniek príčiny? K najčastejším príčinám anémie, okrem nedostatku železa, patria tieto:

  1. Krvácanie. Či už ide o vnútorné alebo vonkajšie, silné krvácanie spôsobuje nedostatok hemoglobínu a vedie k anémii.
  2. Tehotenstvo. V tele tehotnej ženy vzrastie množstvo krvi až o 30%. Nastáva nedostatok železa, ktorý je nutný na tvorbu hemoglobínu. Anémia sa u tehotných žien prejavuje najmä v II. a III. trimestri.
  3. Rakovina. Dôvodom anémie u pacientov s rakovinou je liečba chemoterapiou. Tá môže narušiť kmeňové bunky a spôsobiť spomalenie produkcie nových krviniek. Rakovina tiež vedie k zápalu, ktorý je príčinou nedostatku červených krviniek.
  4. Autoimunitné choroby. Pri ochoreniach ako reumatoidná artritída, crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída imunitný systém napáda vlastné bunky, napr. aj erytrocyty a znižuje ich počet v krvi.
  5. Chronické choroby obličiek. Poškodené obličky nie sú schopné produkovať hormón erytropoetín, ktorý v kostnej dreni stimuluje tvorbu červených krviniek. Nedostatok tohto hormónu teda znamená nedostatok červených krviniek.
  6. Genetika. U niektorých ľudí je anémia spôsobená genetickými anomáliami, s ktorými sa už narodili.

Tvorba červených krviniek môže byť narušená aj pri nedostatku kyseliny listovej alebo vitamínu B12. Príčinou anémie sú aj choroby krvného farbiva – hemoglobínu.

PREČÍTAJTE SI:

Kyselina listová nielen v tehotenstve. Aké sú jej účinky?

Prečítať

Typy a stupne anémie

Príznaky anémie sa líšia podľa stupňov a rôznych typov anémie. Povedzme si, aké má anémia stupne a tiež aké má anémia hodnoty pri jednotlivých stupňoch.

Stupeň anémie Hodnoty hemoglobínu Príznaky
Ťažká anémia Hb pod 80g/l Búšenie srdca, šelest, príznaky zlyhania srdca
Stredná anémia Hb 80-100 g/l Závraty, lapanie po dychu, bolesti hlavy
Ľahká anémia Hb nad 100 g/l Únava, neustály pocit chladu

Ako je zrejmé z tabuľky, príznaky sa menia podľa stupňa závažnosti anémie. Podobne je to aj pri rôznych druhoch anémie, kde sa príznaky môžu odlišovať. Aké druhy anémie poznáme?

  1. Hemolytická anémia. Môže byť vrodená, aj získaná, napr. vplyvom škodlivých látok (olovo, arzén, ťažké kovy). K príznakom patrí žlté sfarbenie očí a zväčšenie sleziny.
  2. Perniciózna anémia. Dochádza k nej, keď telo nedokáže vstrebávať vitamín B12. K typickým príznakom patrí necitlivosť a mravčenie prstov.
  3. Sideropenická anémia. Je najčastejšia. Je to anémia z nedostatku železa. Objavujú sa bolestivé kútiky úst, pálenie jazyka, lámavosť vlasov a nechtov.
  4. Makrocytová anémia. Vzniká pri nedostatku vitamínu B12 a B9. Môže byť prítomné pálenie a červené sfarbenie jazyka.
  5. Aplastická anémia. Zapríčinená je zlyhaním kostnej drene, napr. pri vírusových infekciách alebo vystavení toxickým chemikáliám. Časté sú pri nej infekcie s horúčkami.

Čo je anémia a ako ju liečiť?

Chudokrvnosť u detí a tehotných žien

Chudokrvnosť u detí, resp. detská anémia ohrozuje najmä predčasne narodené deti, deti, ktoré pijú kravské mlieko pred 1. rokom života, deti prikrmované umelou výživou bez pridaného železa, deti s nadváhou a obezitou alebo deti, ktoré sa nesprávne stravujú. Neliečená anémia u detí môže viesť k príznakom ako bledosť pokožky, podráždenosť, slabosť, únava, nechuť k jedlu a častejší výskyt infekcií. Pri ťažkej anémii to môže byť zrýchlený tep, dýchavičnosť, závraty, bolesti hlavy a opuchy končatín.

Aká je na chudokrvnosť liečba? Po návšteve pediatra môže byť odporučená liečba u hematológa. Ten určí typ anémie a nastaví liečbu. Dôležitá je však kvalitná a vyvážená strava s obsahom železa.

tehotenstve sa vyskytuje sideropenická anémia. Ženské telo vtedy potrebuje omnoho viac železa, keďže produkuje viac krvi, ktorá podporuje rast dieťaťa. Nedostatok železa spôsobí nižšiu produkciu červených krviniek. Anémiu v tehotenstve netreba podceňovať. Môže viesť až k predčasnému pôrodu. Tehotná žena by mala prijímať viac železa v strave alebo siahnuť po kvalitných výživových doplnkoch, určených špeciálne pre tehotné ženy.

Čo je anémia a ako ju liečiť?

Anémia – liečba a strava

Liečba anémie závisí od toho, akým typom anémie pacient trpí. Je preto nutná lekárska diagnostika. Okrem fyzikálneho vyšetrenia, kedy lekár posúdi pohmatom veľkosť pečene a sleziny, ale aj stav a vzhľad kože a slizníc, je nutné aj laboratórne vyšetrenie. To zahŕňa kompletný krvný obraz, vyšetrenie metabolizmu železa v organizme a vyšetrenie kostnej drene.

V prípade, že sa jedná o typy anémie, spôsobené nedostatkom železa alebo vitamínov B9 a B12, je nutné ich dopĺňanie vo forme kvalitnej stravy alebo výživových doplnkov, ktoré vám odporučí lekár alebo lekárnik. Vhodný je tiež vitamín C, ktorý zlepšuje vstrebávanie železa. Pri anémiách spôsobených iným ochorením sa lieči základná diagnóza. Po jej vyliečení často anémia ustúpi.

Existujú nejaké prírodné lieky na chudokrvnosť? Zrejme najvhodnejším „prírodným liekom“ je dobrá strava. Čo treba konzumovať ako prevenciu, ale aj pri liečbe anémie?

  • Listovú zeleninu – najmä kel, špenát, brokolicu, mangold
  • Mäso a hydinu – červené mäso, zverinu, jahňacinu, hydinu a vnútornosti ako pečeň a srdce
  • Morské plody – makrela, tuniak, losos, ostriež
  • Strukoviny – fazuľa, sója, cícer, hrach
  • Oriešky a semená – kešu, slnečnicové a tekvicové semiačka, píniové oriešky, pistácie.

Liečbu anémie je vhodné začať už pri tých najľahších formách, aby ste predišli komplikáciám.

Najčastejšie otázky

1. Aké sú príznaky anémie?

Záleží to od stupňa a typu anémie. Najčastejšie však únava, pocit chladu, závraty, ťažkosti s dýchaním, bledá pleť.

2. Môže anémiu spôsobiť silná menštruácia?

Určite áno, nadmerné krvácanie je jednou z príčin anémie.

3. Pomôže pri anémii strava?

Áno, jedzte stravu s vysokým obsahom železa ako listovú zeleninu, kvalitné mäso a strukoviny.

4. Aké výživové doplnky sú vhodné pri anémii?

Tie s obsahom železa a vitamínov skupiny B. Poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

5. Môže anémia spôsobiť vážne zdravotné problémy?

Ťažká anémia áno. Vedie až k príznakom zlyhania srdca.

Kompletná ponuka vitamínov a minerálov

Z našej poradne:

📅 Dátum: 26. 11. 2014

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, kvôli akné užívam 25 mg zinku a probiotikum každý deň. Myslím, že mi to pomáha. Je možné to užívať aj dlhodobo? Čítam, že príliš veľa zinku može spôsobiť chudokrvnosť a podobne. Je 25 mg zinku denne príliš veľa? Mám doplniť železo? Či si mám dať týždeň v mesiaci vždy pauzu, či každý druhý deň. Vďaka. ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, je pravda že vysoké dávky zinku môžu negatívne ovplyvniť vstrebávanie železa, ktoré má dôležitú funkciu pre krvotvorbu. Preto Vám odporúčame na dlhodobé užívanie dávku zinku znížiť na polovicu.

Tých 10-12mg zinku dokáže pokryť potrebu organizmu, keďže aj v strave prijmete jeho určité množstvo.

MÁTE OTÁZKU?

Ak sa nás chcete niečo spýtať alebo si chcete pozrieť odpovede na ďalšie otázky, pozrite si našu online poradňu.

Online poradňa

📅 Dátum: 01. 12. 2010

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo by ste mi poradili pri probléme s vypadávaním vlasov. Mám len 20 rokov. Možno je to aj ročným obdobím, ale vždy keď si vlasy umyjem, ich vypadne veľa...Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, denné vypadávanie vlasov je bežná vec pokiaľ sa to nevymyká priemeru (50-100 vlasov). V tomto ročnom období je ale všeobecne znížené množstvo minerálov a vitamínov tele, čo môže mať za následok zvýšené vypadávanie vlasov.

Z voľnopredajných produktov Vám vieme doporučiť prípravok Forcapil pre vnútorné posilnenie organizmu a Bioscalin. Prípravky je potrebné aplikovať minimálne po dobu 3 mesiace. Ak by Vaše problémy pretrvávali napriek tomu viac ako 3 mesiace, je potrebné navštíviť lekára. Ten spraví test na chudokrvnosť resp iné možné ochorenie.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
  2. https://www.hematology.org/education/patients/anemia
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685880/