Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Čo by ste mali vedieť o syfilise - príznaky, liečba a prevencia

Čo by ste mali vedieť o syfilise - príznaky, liečba a prevencia

Určite ste už počuli o pohlavne prenosnej chorobe s názvom syfilis. A možno viete aj to, že neliečený syfilis môže byť smrteľný. Čo táto choroba spôsobuje a ako sa prejavuje?

Čo je syfilis

Ide o ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Treponema pallidum. (1) Cez kožu a sliznice sa dostane do krvného obehu, napadne lymfatické uzliny, svaly, kĺby, kosti, orgány a dokonca centrálny nervový systém. Ak sa neodhalí včas a nelieči sa, dopadne fatálne. Baktéria sa prenáša orálnym alebo análnym sexuálnym stykom. Môže sa však preniesť aj z matky na nenarodené dieťa a cez kontaminované predmety. Avšak pre syfilis prenos mimo pohlavného styku je veľmi ojedinelý. Mimo organizmu a v kontakte s bežnou dezinfekciou baktéria veľmi rýchlo umiera.

 

VEDELI STE ŽE:

„Podľa rôznych hypotéz priviezli syfilis do Európy Kolumbovi námorníci po návrate z Ameriky v roku 1492? (2)

Ako vyzerá syfilis

Aké má syfilis príznaky u mužov a žien a podľa čoho sa dá veľmi jednoducho odhaliť? Získaná choroba prebieha v niekoľkých fázach, pričom v každom z nich sa príznaky líšia:

1. Primárne štádium

V primárnom štádiu je typický pre syfilis vred. Objaví sa na mieste, kde infekcia vstúpila do tela, napr. na genitáliách, v konečníku, dokonca syfilis v ústach alebo syfilis na jazyku. Vredy môžu mať 1 mm až 2 cm, sú tmavočervené, neohraničené a pri zatlačení nie sú bolestivé. Prvé štádium choroby sa objavuje 15 až 90 dní po nakazení. Po utvorení vredu sa v priebehu dvoch týždňov zväčšia lymfatické uzliny, môžu byť začervenané, no bez bolesti lymfatických uzlín.

 

 Ako vyzerá syfilis

2. Sekundárne štádium

Tu je typická pre syfilis vyrážka. Má podobu drobných červených pľuzgierikov a je veľmi nákazlivá. Objavujú sa aj pľuzgiere s bielosivým zapáchajúcim povrchom, najmä na genitáliách, ale aj v ústach, či podpazuší. V druhom štádiu sa pridáva zvýšená teplota, bolesť hlavy, únava, bolesť svalov a kĺbov, alopécia, zväčšenie uzlín, úbytok hmotnosti a neurologické ťažkosti.

Ak sa syfilis nelieči ani v tomto štádiu, prichádza latentné štádium, ktoré môže trvať aj 30 rokov a byť bez príznakov. Ak sa pacientovi, ktorý už nie je infekčný, urobia krvné testy, syfilis test odhalí protilátky v krvi. V tomto štádiu môže počas tehotenstva žena preniesť infekciu na plod. Ak pacient neumrie, nastáva 3. štádium.

 

3. Terciálne štádium

Prakticky sa nevyskytuje. Prejavuje sa vo forme zápalových ložísk na tele so žltkastou tekutinou, tzv. gummata, prípadne aj pľuzgiere ako v sekundárnom štádiu.

Kardiovaskulárny a neurosyfilis

Kardiovaskulárna forma syfilis ohrozuje cievy, aortu, koronárne artérie. Ohrozenie krvných ciev významne zvyšuje riziko infarktu myokardu. Objavuje sa 10 až 30 rokov po prvotnej infekcii a táto forma ochorenia postihuje približne 10% ľudí trpiacich syfilis. Najzávažnejšou formou choroby je neurosyfilis, ktorý mimoriadne postihuje nervový systém. Môže sa objaviť 5 až 35 rokov po infikovaní. (3)

 

 Syfilis test

Syfilis – liečba a prevencia syfilisu

Vyšetrenie a diagnostika prebieha 4 týždne po nákaze. Vykonajú sa testy protilátok z krvi alebo mozgovomiechového moku. Pri diagnostike môže pomôcť ster z ložiska nákazy, napr. vo vagíne. V lekárni si môžete kúpiť samodiagnostický test na syfilis.

A ako sa choroba lieči? Pacientom sa podáva penicilín injekčne do svalu. Taktiež sa lieči antibiotikami. Počas liečby pri syfilise je zväčša nutná hospitalizácia, a to z dôvodu tzv. Jarisch-Herxheimerovej reakcie, čo je silná triaška, bolesti hlavy a svalov, horúčka a tachykardia.

Nakaziť sa nechráneným pohlavným stykom je veľmi jednoduché. Preto sa chráňte pred infekciou. Veľmi dôležitá je prevencia infekcie syfilisom, teda nestriedanie a najmä výber spoľahlivých – zdravých sexuálnych partnerov. Pre bezpečnosť je nutné používanie kondómov pri pohlavnom styku.

 

 Kompletná ponuka produktov pre intímnu starostlivosť