Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Atopický ekzém. Ako ho spoznáte a ako zmierniť jeho prejavy?

Atopický ekzém. Ako ho spoznáte a ako zmierniť jeho prejavy?

Je to najbežnejšie neinfekčné ochorenie kože. Môže mať mierny priebeh, ale aj ťažší priebeh s hnisaním a chrastami. Je dôležité ho správne diagnostikovať a pleti poskytnúť vhodnú liečbu a starostlivosť. Ako vyzerá atopický ekzém a ako ho liečiť?

Atopický ekzém a jeho prejavy

Atopický ekzém (inak atopická dermatitída, atopia) je chronické, recidivujúce, svrbivé kožné ochorenie. V dôsledku zníženia lipidovej kožnej bariéry dochádza k zvýšeným stratám vody a zníženiu hydratácie a zvýšeniu suchosti pokožky. Tým sa koža stáva citlivejšou k spúšťacím faktorom ako sú dráždivé látky a alergény, ktoré atopický ekzém ďalej zhoršujú. (1)

 

 Atopický ekzém. Ako ho spoznáte a ako zmierniť jeho prejavy?

Aké sú hlavné príznaky atopickej dermatitídy?

  • Suchá koža, ktorá sa prejavuje pnutím a podráždením
  • Svrbenie, svrbivá vyrážka
  • Olupovanie kože
  • Hnisanie kože a zápal
  • Chrasty

 

VEDELI STE ŽE:

„Atopický ekzém u detí je veľmi bežný? Postihuje až každé piate dieťa do veku piatich rokov.“

V období pokojovej fázy ochorenia je koža extrémne suchá. Počas fázy vzplanutia, napríklad v dôsledku vplyvu alergénov ako prach, peľ, ale aj prací prášok a nevhodná strava, je stav pokožky zhoršený, pričom môžu vznikať nepríjemné zápaly, hnisanie a olupujúce sa chrasty.

Kde sa najčastejšie objavuje? Bežný je atopický ekzém na tvári, atopický ekzém na rukách, lakťoch a v podkolenných jamkách, atopický ekzém okolo očí, či na pokožke krku. Ak si stále nie ste istý, či vás trápi práve toto kožné ochorenie, pozrite si atopický ekzém foto napríklad tu. (2)

 

 Atopický ekzém. Ako ho spoznáte a ako zmierniť jeho prejavy? Aké sú možnosti liečby?

Čo spôsobuje atopický ekzém

Na atopickú dermatitídu má vplyv viacero faktorov. Sú to najmä tieto príčiny:

  1. Rodinná anamnéza. Štúdie (3) preukázali, že ak sa v rodine vyskytuje atopický ekzém, pravdepodobnosť jeho ďalšieho výskytu je 75%.
  2. Stav imunitného systému. Osoby s citlivým imunitným systémom, ktorý prehnane reaguje na alergény, sú často atopici.
  3. Kontakt s alergénmi. Vyvolať ho môže napríklad kontakt s pracími práškami, kozmetikou, roztočmi, peľmi, prachom a ďalšími alergénmi.
  4. Podmienky v mieste, kde človek žije. Podľa štúdií (4) sa atopický ekzém častejšie vyskytuje v chladných a vlhkých oblastiach, v mestách, ale aj v krajinách, kde sa kladie prílišný dôraz na sterilitu prostredia.
  5. Stres. Dlhodobý negatívny psychický stav človeka môže viesť k vzniku ekzému. Takto často vzniká atopický ekzém u dospelých.

 

Ako vplýva na atopický ekzém stravovanie? Veľmi často za vznik atopického ekzému môžu práve potravinové alergie, napr. na lepok, orechy, semená, či kravské mlieko. V takom prípade je nutná úprava jedálnička.

Atopický ekzém – liečba

Liečba sa prioritne zameriava na zastavenie akútnej fázy vzplanutia. Dôležitá je šetrná hygiena a starostlivosť o pokožku s atopickým ekzémom. Atopici by mali používať špeciálne kozmetické prípravky, určené pre citlivú pleť a pleť s ekzémom a šetrné pri dermatitíde. Ak ide o atopický ekzém u bábätka a u dojčiat, odporúča sa špeciálna kozmetika pre deti.

Veľmi dôležitá je pravidelná hydratácia pokožky. Používajte krém na atopický ekzém napr. Avene Xeracalm relipidačný krém alebo krém na topický ekzém pre deti ako Babé dieťa atopický balíček.

 

PREČÍTAJTE SI:

9 najčastejších kožných problémov a ich liečba

Čítať

Pacienta s atopickou dermatitídou by mal sledovať kožný lekár, ktorý môže v závažnejších prípadoch odporučiť steroidné krémy, orálne kortikosteroidy alebo antibiotiká v prípade zápalov pokožky. Na zmiernenie príznakov a silného svrbenia môže predpísať lieky antihistaminiká.

Dôležitá je úprava stravy a najmä vyhýbanie sa dráždivým potravinám. Pacient by tiež mal pracovať na svojej psychickej pohode. A čo babské rady na atopický ekzém? Pomôcť vraj môže kúpeľ s ovsenými vločkami, či premazávať postihnuté miesta bravčovou masťou. Odporúčame však radšej sa spoľahnúť na kvalitnú kozmetiku pre atopikov. 

 

 Kompletná ponuka produktov na ekzém