Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Aké druhy diét existujú?

Aké druhy diét existujú?

Pretože mnohé krajiny, najmä tie vyspelejšie, bojujú so stále väčšou obezitou, éra diét stále prekvitá. Aj keď diéty nie sú nič nové, už v dávnej minulosti sa najmä ženy často týrali hladom, aby boli príťažlivé. Snáď len v dobách dávno minulých, kedy išlo najmä o prežitie, sa ľudia nezaoberali tým, ako vyzerajú.

Najväčší boom však diéty zaznamenali v minulom a tomto storočí. Ani nie tak ich držanie, ako ich rozmanitosť. A predstavte si, každá je tá zaručene pravá a účinná!

Možno tiež patríte medzi tých, ktorí vrazili nemalé peniaze do zázračných čajov a tabletiek, alebo rôznych masážnych prístrojov, u ktorých môžete pokojne leňošiť a oddávať sa jedeniu. Ak áno, zrejme ste časom zistili, že to nie je pravda.

Podozrivé je predsa už to, že ku každému takému prípravku býva priložený leták s diétou. A tu si môžete naordinovať aj bez zázračného lieku. To je jeden spôsob.

Ako ďalšie sú to teda rôzne diéty, každá založená na niečom inom a väčšinou sú všetky nezdravé.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete množstvo doplnkov výživy na chudnutie Prezrite si našu ponuku.

Diéty sú v podstate jednorazovou záležitosťou. Áno, ony fungujú, ale akonáhle prestanete diétu držať, kilá sa vrátia späť. Takže niekde bude zrada. A čo na to lekári?

Z dlhodobého hľadiska nemá jednostranná diéta význam. Nedosiahnete nej nič na celý život. Vplyv diét na zdravie sa môže rozdeliť takto:

  • Medicínsky korektné: bielkovinové diéty alebo delená strava
  • Medicínsky nevhodné: tablety na chudnutie, tzv. anorektiká. Treba vedieť, že najrozšírenejšia molekula sibutramín, bola umelo vyrobená ako antidepresívum. Takže chudnúci pacienti vlastne užívajú psychiatrický liek.
  • Medicínsky škodlivé: napr. Atkinsonova diéta, ktorá je veľmi účinná, ale z mnohých hľadísk veľmi nebezpečná.
  • Medicínsky neškodné: rôzne výživové doplnky na chudnutie.

Väčšina diét na chudnutie má jedno spoločné. Snaží sa dokázať, obvykle s odvolaním sa na “zaručené vedecké odhalenie”, že objavený princíp chudnutia a príjem niektorých druhov potravín je univerzálnym riešením redukcie nadváhy. A tu sa pozrime na niektoré známe diéty:

Zónová diéta

Je založená na zvýšenom príjme bielkovín na úkor sacharidov a zo sacharidov môžeme prijímať len tie s najnižším glykemickým indexom. Nastavenie diéty umožňuje prijímať všetky základné živiny a vďaka tukom býva strava chutnejšia.

Dlhodobé dodržiavanie zónovej diéty je z dôvodu zvýšeného príjmu bielkovín rizikové pre ľudí so zvýšeným krvným tlakom, cukrovkou, dnou, ochorením obličiek či kardiovaskulárnymi ochoreniami. Problematické je aj dodržiavanie teórie zónové diéty v praxi, aby sme dosiahli všetkých určených hodnôt.

Delená strava

Princíp spočíva v nekombinovaní potravín s rozdielnym časom trávenia. Vzhľadom k pracovným podmienkam môže byť jej dodržiavanie problematické. Neposkytuje možnosť voľby a prispôsobenia jedálnička aktuálnym okolnostiam a možnostiam. Nie je vhodná pre diabetikov a srdciarov.

 

Atkinsonova diéta

Konzumujú sa hlavne živočíšne tuky a bielkoviny. Odporúča sa mäso, mlieko, vajcia, čokoláda, olivový olej a mliečne výrobky. Nesmú sa jesť sacharidy, ryža, zemiaky, pečivo z bielej múky, med, sladké ovocie a sladká zelenina.

Strava je preto nevyvážená. Diéta nadmerne zaťažuje obličky v dôsledku vysokého príjmu bielkovín. Môže spôsobovať aj vysoký obsah tukov v krvi.

DASH diéta

Pôvodne bola vytvorená pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Táto diéta ho totiž znižuje. To hovorí aj jej názov, ktorý je skratkou anglických slov Dietary Approaches Stop Hypertension, čo v preklade znamená „dietetické postupy, ktoré zastavujú hypertenziu“. Nie je preto vhodná pre ľudí s nízkym tlakom, ale ani pre tehotné ženy, či pre deti.

V čom spočíva? V prvej 14 dňovej fáze je nutné vynechať z jedálnička cukry a tuky, a to konkrétne biele pečivo a obilniny, červené mäso, tučné mliečne výrobky a dokonca ovocie. V druhej fáze sa pridá ovocie a celozrnné výrobky. Počas diéty sa konzumujú najmä strukoviny, chudé mäso, ryby, orechy, semená, zelenina a neskôr celozrnné pečivo a ovocie.

Rýchla ovocná diéta

Prednosť jej dávajú tí, ktorí potrebujú okamžite schudnúť zopár kilogramov. Pri tejto diéte pozostáva strava počas troch dní len zo surového ovocia, najmä ananásu. Telo sa zbaví toxínov a zrýchli sa metabolizmus. Takto je možné schudnúť nárazovo aj tri kilá.

Paleo strava

Jej podstata spočíva v tom, že človek sa má stravovať ako naši predkovia. Tí konzumovali najmä mäso, rôzne semená, orechy, vajcia a ryby. V menšej miere aj ovocie. Vyhýbať sa treba spracovaným sacharidom. Aj keď sa pri tejto diéte dá schudnúť, takáto strava nie je veľmi vyvážená.

Flexitariánstvo

Ide o istú obmenu vegetariánskej stravy. Pri flexitariánstve sú však živočíšne produkty, v menšej miere, povolené. Častejšie sa však nahrádzajú strukovinami a rastlinnou stravou, ktorá je takisto zdrojom proteínov. Pri tomto spôsobe stravovania by minimálne polovicu jedálnička mala tvoriť zelenina a ovocie. Mäso a živočíšne výrobky sa majú jesť iba občas.

Ryžová diéta

Ide o rýchlu diétu, ktorá sa neodporúča na dlhšiu dobu, kvôli nedostatku živín. Základom jedálnička je ryža, v prvý deň doplnená len o bylinky. Počas druhého a tretieho dňa je skombinovaná s kuracím mäsom a zeleninou a v posledný deň diéty môžete pridať aj syr. Po týchto štyroch dňoch môžete schudnúť až 3 kilá a očistiť svoj organizmus.

Stredomorská diéta

Tiež sa vám zdá, že južania majú akosi viac energie? Možno je to aj stravou! Tá by mala pri stredomorskej diéte pozostávať z ovocných a zeleninových šalátov, byliniek, chudého mäsa a samozrejme, rýb.

ako schudnut