Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Leguán zelený: Rady na začiatok pre milovníkov exotických zvierat

Chov exotických zvierat sa stáva čoraz populárnejším medzi milovníkmi prírody a dobrodružstva.

Jedným z fascinujúcich tvorov, ktoré môžete mať vo svojej zbierke je leguán zelený (Iguana iguana).

Tento krehký a zároveň pôsobivý plaz je pôvodom z tropickej Ameriky a ponúka svojim majiteľom jedinečný pohľad do sveta exotických zvierat.

V tomto článku sa dozviete, ako správne chovať leguána zeleného a zabezpečiť mu šťastný a zdravý život v zajatí.

Leguán zelený: Rady na začiatok pre milovníkov exotických zvierat

Chov exotických zvierat sa stáva čoraz populárnejším medzi milovníkmi prírody a dobrodružstva.

Jedným z fascinujúcich tvorov, ktoré môžete mať vo svojej zbierke je Leguán zelený (Iguana iguana).

Tento krehký a zároveň pôsobivý plaz je pôvodom z tropickej Ameriky a ponúka svojim majiteľom jedinečný pohľad do sveta exotických zvierat.

V tomto článku sa dozviete, ako správne chovať leguána zeleného a zabezpečiť mu šťastný a zdravý život v zajatí.

Príprava terária

Prvým krokom pri chove leguána zeleného je vytvoriť mu vhodné prostredie v teráriu. To by malo byť dostatočne veľké a potrebne vybavené s vetvičkami, kameňmi ,osvetlením a zdrojom tepla. Leguán potrebuje aj miesto na schovávanie a odpočinok.

Teplota a Osvetlenie

Zabezpečte optimálnu teplotu a osvetlenie pre svojho leguána. Teplota v teráriu by mala byť medzi 28-32 °C cez deň a poklesnúť na 21-24 °C v noci. Poskytnite UVB osvetlenie, ktoré je nevyhnutné pre syntézu vitamínu D3 a správny vývoj kostí.

Strava a Pitie

Leguán zelený je bylinožravec, preto mu ponúknite rôznorodú stravu založenú na čerstvom ovocí, zelenine a listových šalátoch. Doplňte stravu vysokým obsahom vápnika a vitamínov. Dôležité je tiež zabezpečiť mu dostatočný prístup k čistej vode.

Zdravotná starostlivosť

Pravidelné veterinárne prehliadky sú kľúčové pre udržanie zdravia vášho leguána. Sledujte jeho správanie, stravovacie návyky a vzhľad. V prípade akýchkoľvek neobvyklých symptómov vyhľadajte odbornú pomoc.

Sociálna interakcia

Leguány zelené sú inteligentné a zvedavé bytosti, ktoré potrebujú stimuláciu. Venujte im čas na sociálnu interakciu a rozvíjajte ich mentálne schopnosti. Vyhnite sa častej manipulácii a zachovajte rešpekt k ich prirodzenému správaniu.

Veľkosť terária a Prostredie

Vzhľadom na to, že leguán zelený môže dorásť až do dĺžky 1,5 metra, je dôležité poskytnúť mu dostatočne veľké terárium. Odporúča sa, aby terárium bolo aspoň dvojnásobne dlhé, ako je dĺžka leguána. Zabezpečte rôzne úrovne a možnosti na lezenie, aby váš leguán mohol cvičiť a rozvíjať svoje svaly.

Hniezdne materiály a Substrát

Leguány si často vyberajú miesto na hniezdenie a občas kladú vajcia, aj keď nie sú párené. Poskytnite im vhodné hniezdne materiály, ako sú napríklad rašelina, alebo substrát z kokosových vlákien. Tieto materiály umožnia leguánovi vykonať svoje prirodzené správanie a udržať terárium čisté.

Hydratácia

Leguány zelené majú radi vlhko, preto zabezpečte, aby mali vždy prístup k čerstvej vode. Okrem toho môžete občasne postriekať terárium vodou, aby ste udržali optimálnu vlhkosť, ktorá by mala byť približne 60-80%. To je dôležité nielen pre ich hydratáciu, ale aj pre správne zvliekanie kože a dobré dýchanie.

Pohlavný rozdiel a Chov

Rozlišovanie pohlavia u mladých leguánov môže byť náročné, ale u dospelých sú viditeľné niektoré rozdiely. Samce majú obvykle vyššie hrbolky na chrbte a väčší dewlap (kožný výrastok na krku), zatiaľ čo samičky bývajú menšie s jemnejšou stavbou tela. Ak sa rozhodnete chovať leguány, dávajte pozor na vhodné podmienky pre párenie a potomstvo.

Zvláštnosti správania

Leguány zelené majú svoje zvláštne správanie, vrátane hýbania hlavy, očí a dewlapu. To môže byť pre majiteľov fascinujúce sledovať, ale zároveň by ste mali byť obozretní a rešpektovať ich priestor. Niektoré leguány môžu byť agresívne, najmä v období rozmnožovania a je dôležité pochopiť ich jazyk a signály.

Chov leguána zeleného si vyžaduje nielen základnú starostlivosť, ale aj pochopenie ich špecifických potrieb a správania. S dodatočnými informáciami o veľkosti terária, prostredí, hydratácii a správaní môžete poskytnúť svojmu leguánovi najlepšie možné prostredie, v ktorom sa môže cítiť bezpečne a šťastne.